Condiţiile generale de acordare a permiselor de şedere începând cu 1 iunie 2009

Condiţiile generale de acordare a permiselor de şedere începând cu 1 iunie 2009

Trimis de Redactia la Mie, 03/11/2009 - 15:30

Acest articol detaliază condiţiile generale de acordare a permiselor de şedere începând cu 1 iunie 2009 în baza Protocolului II al Acordului de liberă circulaţie între Uniunea Europeană şi Confederaţia Elveţiană (extinderea la România şi Bulgaria).

În baza Protocolului II al Acordului de liberă circulaţie între Uniunea Europeană şi Confederaţia Elveţiană, care va intra în vigoare la data de 1.06.2009, începând cu această dată cetăţenii români şi bulgari vor avea posibilitatea de a trăi şi a munci in Elveţia.

Pentru România şi Bulgaria au fost stabilite, la fel ca şi în cazul statelor membre ale acordurilor anterioare, următoarele perioade de tranziţie menite să asigure o deschidere treptată şi controlată a pieţei de muncă:

I. Prima etapă: o perioadă de şapte ani, respectiv până la data de 1.06.2016, când va exista un control al pieţei de muncă, respectiv limitări ale dreptului de angajare în Elveţia. Aceste limitări se referă la stabilirea contingentelor, principiul priorităţii naţionale şi controlul condiţiilor de muncă.

II. A doua etapă: o perioadă de trei ani, între 2016 şi 2019, când se va trece la etapa unei libere circulaţii neîngrădite dar când va fi în vigoare o clauză de protecţie specială care va permite reducerea numărului de permise de muncă, respectiv reintroducerea contingentelor în condiţiile unei imigraţii prea puternice.

Anul 2019 va marca trecerea la etapa unei libere circulaţii neîngrădite.

Contingentele reprezintă numărul anual maxim de permise de muncă pe care autorităţile elveţiene le vor acorda pentru lucrătorii care provin din România şi Bulgaria. Ele au fost stabilite pentru lucrătorii din ambele ţări şi nu pentru fiecare ţară în parte iar permisele de muncă se vor acorda în ordinea solicitării acestora.

Contingentele pentru România şi Bulgaria după intrarea în vigoare a acordului privind libera circulaţie la data de 1.06.2009, comunicate de către Oficiul Federal de Migraţie din Elveţia sunt următoarele:

 

 

7 ani

(2009-2016)

Permise de şedere (tip B)

Permise de scurtă şedere (tip L)

Anul 1 362 3.620
Anul 2 523 4.987
Anul 3 684 6.355
Anul 4 885 7.722
Anul 5 1.046 9.090
Anul 6 1.126 10.457
Anul 7 1.207 11.664

 


Principiul priorităţii naţionale înseamnă prioritatea la angajare a cetăţenilor elveţieni şi ai statelor membre ale UE aderate anterior. Aceasta înseamnă că un angajator elveţian poate angaja un lucrător român sau bulgar numai dacă pentru locul de muncă respectiv nu a găsit un cetăţean elveţian sau din celelalte 25 de state membre care au aderat anterior la UE. Angajatorul care doreşte să angajeze un lucrător român sau bulgar este obligat să justifice autorităţilor motivul pentru care respectivul loc de muncă nu poate fi ocupat de un lucrător elveţian sau din celelalte state UE. Justificarea se va putea face prin dovada publicităţii şi organizarea interviului sau a concursului pentru postul respectiv sau prin explicarea necesităţii întrunirii de către persoana angajată a unor calificări sau experienţe specifice, de exemplu cunoaşterea limbii române, relaţii de colaborare sau afaceri cu România, experienţa de muncă în Estul Europei etc.

Controlul condiţiilor de muncă înseamnă că salariile şi condiţiile contractelor de muncă vor fi verificate pentru a nu se putea practica niveluri inferioare ale salariilor sau condiţii dezavantajoase de muncă în raport cu cele existente pe piaţa forţei de muncă. Astfel, înainte de a se elibera un permis de muncă, Oficiul de muncă al cantonului va controla nivelul salariului şi condiţiile de muncă astfel încât să prevină angajarea de lucrători români sau bulgari pentru salarii mai mici sau condiţii de lucru inferioare celor prevăzute de normele elveţiene. În Confederaţia Elveţiană munca în absenţa unui contract de muncă (aşa-numita „muncă la negru”) este interzisă şi sancţionată.

Aceste condiţii se completează cu procedurile specifice pentru:
- obţinerea permiselor de muncă
- obţinerea permiselor de studii
- desfăşurarea activităţilor independente şi transfrontaliere.

Acest articol face parte dintr-o serie redactată pe baza Instrucţiunilor de punere în aplicare a Protocolului II. Articolele vor fi actualizate în funcţie de normele şi instrucţiunile pe care autorităţile elveţiene le vor emite pe parcursul punerii în aplicarea a Protocolului II, precum şi în funcţie de situaţiile practice care vor apărea.

Instrucţiunile de punere în aplicare a Protocolului II ne-au fost puse la dispoziţie prin amabilitatea domnului ambasador al României la Berna, Ionel Nicu Sava. Informaţii pe aceasta temă puteţi găsi şi pe site-ul Ambasadei României în Elveţia: www.berna.mae.ro

 

Avocat Camelia Costea, Zürich

www.avocat-costea.ro

 

Comentarii

Trimis de Anonymous (neverificat) la

si atita bilci, corbi si alte chestii pentru citeva amarite de permise de munca...si alea cu cintec...

acum crede nea Gheorghe din Afumatii reci ca elvetienii are ceva cu el personal...(ma rog, miine a si uitat de asta ca e alte treburi mai fierbinti in tara)

Trimis de Redactia la

Despre procedura obţinerii permiselor de muncă, procedura pentru studenţi şi alte activităţi independente vor fi publicate informaţii separate, cât de curând.
 
Cred că vor fi informaţii şi despre recunoaşterea diplomelor româneşti.
 

Trimis de Anonymous (neverificat) la

Cred ca nu ati inteles nimic din acest acord sau nu aveti experienta in diplomatie ............

Trimis de Mihai la

Vreau sa va informez ca diplomele de liceu si profesionala sunt recunoscute de oficiul de invatamint din Berna ,mie mi-au recunoscut diploma de scola profesionala dar sint uni angajatori care nu vor sa o recunoasca pe motiv ca nu e facuta de ei sau sa ma fac mai bine inteles ca nu am facut pracitca la ei in firma.Eu sunt casatorit cu o elvetianca si peste putin timp voi avea 5 ani am pierdut din start toate posturile de munca cantonale ,comunale si federale probabil din simplul motiv ca am doar permisul B ,poate cineva sa-mi spuna si mie dupa cit timp imi primesc nationalitatea (aprox)de la momentul depunerii actelor as prefera un raspuns din canton NE.Va multumesc si daca aveti intrebari nu ezitati sa ma contactati 

Add comment

Autentificare sau înregistrare pentru a posta comentarii

 


 Despre noi    Termeni de utilizare    Abonarea la ştiri    Donaţii    Implică-te şi tu!    Contact         Hosting by