Switch to full style
Răspunde

bucatarie bors

Lun, 17 Ian 2011 2:03 pm

Salutare tuturor,

Daca sunt romani in Basel (sau in jurul lui) care duc dorul borsului, stie careva de vreun loc unde exista de cumparat? Eu mi-am facut provizii din Romania- la plic desigur- insa nu e la fel deloc...

Multumesc

Re: bucatarie bors

Mar, 18 Ian 2011 8:38 am

se gaseste in farmacii...ii spune BROTTRUNK.

Re: bucatarie bors

Joi, 20 Ian 2011 7:37 pm

Multumesc, chiar discutam cu un rus treaba asta si nici el nu stia de unde... :D

Re: bucatarie bors

Joi, 20 Ian 2011 8:07 pm

Dar borș de casă nu mere? :)

Re: bucatarie bors

Lun, 07 Mar 2011 1:29 pm

A trecut ceva vreme dar n-ai nevoie sa cumperi bors. :) Poti sa il fabrici in casa.


http://www.terapiinaturiste.ro/populare-bors.php

Re: bucatarie bors

Mie, 18 Mai 2011 3:43 pm

Hmmm, de vreo 2 ori pe an fac bors. Si-atunci il innacresc cu lamaie, e mai sanatos decat cu bors la plic. N-am stiut de brottrunk...

Re: bucatarie bors

Mie, 18 Mai 2011 4:18 pm

Ana scrie:Hmmm, de vreo 2 ori pe an fac bors. Si-atunci il innacresc cu lamaie, e mai sanatos decat cu bors la plic. N-am stiut de brottrunk...


:-o :-o :-o
Cee? Cum ??? Unde?!?!? :shock:

Re: bucatarie bors

Joi, 19 Mai 2011 7:58 am

luminita scrie:
Ana scrie:Hmmm, de vreo 2 ori pe an fac bors. Si-atunci il innacresc cu lamaie, e mai sanatos decat cu bors la plic. N-am stiut de brottrunk...


:-o :-o :-o
Cee? Cum ??? Unde?!?!? :shock:

scrisese sorinbun mai sus despre Brottrunk - cica ar fi in farmacii de vanzare.

Re: bucatarie bors

Joi, 19 Mai 2011 10:35 am

arata asa:

http://www.brottrunk.ch/produktseiten/h ... trhum.html

este chiar patentat...:)

Re: bucatarie bors

Joi, 19 Mai 2011 11:09 am

sorinbun scrie:arata asa:

http://www.brottrunk.ch/produktseiten/h ... trhum.html

este chiar patentat...:)


L-a incercat careva? E ca acasa?


(In alta ordine de idei, nefiind sigura ca am inteles "prospectu' " in nemteste, am cerut ajutor lu' nea Gogu. ;)

Uitati-va ce a iesit:
@-) @-) @-)


"Original oală Brottrunk ® este produs acum, începând cu anul 1981 folosind un proces patentat. Aceasta este prima coace o pâine specială. Pentru aceasta, cereale din produse organice, aluat de-acasă proprii de control folosite. Acest lucru se face de la o metodă tradiţională veche.

Copt pâine de la acest aluat se amestecă cu apa de izvor şi expuse la procesele de fermentaţie luni-lung.

În timpul procesului de fermentaţie, diverse minerale si oligoelemente din pâine coaptă vor fi eliminate. Odată ce procesul de fermentare este complet, bautura pâinea este retrasă, filtrat şi îmbuteliat.
Ingrediente:
De apă, pâine integrală (grâu, secară, ovăz, drojdie naturală, sare)


Ingrediente de băutură pâine:

Băutură pâinea a sediment mai mult sau mai puţin. Acesta conţine aproximativ 3,1 milioane trăiesc bacterii lactice pâine mililitru de acid.

100 ml Brottrunk oală original ® conţine în medie:


valoarea energetică fiziologice 32.8 kJ (7,7 kcal)
Proteine, total 0,20 g
Carbohidraţi 0.06 g
Grăsime, total <0,10 g
Fiber 0.13 g
0.056 g de sodiu


Durabilitate:

Sticle de băutură pâine sunt nedeschise termen de valabilitate de mai mulţi ani pentru a veni, a se vedea data de pe eticheta sticlei. Odata deschis, ar trebui să vedeţi conţinutul termen de 2 zile dacă este păstrată la frigider consuma în termen de 6 zile.


Instrucţiuni de utilizare:
Ai bea pe o perioadă mai lungă de timp (4-6 săptămâni), de 3 ori pe zi fiecare băutură o pâine cu dl mese.

Puteţi bea în condiţii de siguranţă băutură pâine mod constant, astfel dacă vă simţiţi la usurinta.

Dacă beţi pâinea este prea acide, se diluează cu apă, apă minerală, suc de mere sau suc de legume. Noi vă oferim sfaturi despre cum să pregătească băuturile delicioase amestecat în cel mai scurt timp cu băutură pâine poate.

Înainte de utilizare, întotdeauna trebuie să se agită energic flaconul, astfel încât sedimente se dizolvă."

:)) :)) :))

..Nu am prea inteles cum devine cazu' cu : "Puteţi bea în condiţii de siguranţă băutură pâine mod constant, astfel dacă vă simţiţi la usurinta." :hum: )

Re: bucatarie bors

Joi, 19 Mai 2011 11:26 am

eu il folosesc de 15 ani, se gaseste in austria, germania si elvetia...nu este la fel de acru si acidulat ca al nostru dar da gustul specific unei ciorbite de vacuta ca la mama acasa cu leustean bineinteles....(o sticla de 0.75 costa la 7 lei si ceva...franci bineinteles). Se gaseste in farmacii si "reformhaus"

leustean (liebstöckel) gasesti la orice sera care se respecta.

sa aveti pofta

Sorin

Re: bucatarie bors

Joi, 19 Mai 2011 11:39 am

Multumesc, Sorin! (7 franci?.... :-? :-? :-? )

Leustean nu gasesc intotdeauna (la Migros, vreau sa zic). Iar leusteanul este FOARTE important pentru un bors adevarat.

Re: bucatarie bors

Joi, 19 Mai 2011 11:50 am

7 franci, asta-i situatia....(in ro este 10 roni litrul parca)
tocmai ca m-am saturat de Migro cu leusteanul lor de 2.20 lei trei fire care il gasesti cind vor muschii lor...am cumparat un ghiveci cu 7 lei din sera si am leustean cind vor muschii mei acum....:) recomand.

(lei...adica franci desigur, din aia elvetieni, este prea lung cuvintul)

Re: bucatarie bors

Joi, 19 Mai 2011 11:58 am

sorinbun scrie:tocmai ca m-am saturat de Migro cu leusteanul lor de 2.20 lei trei fire care il gasesti cind vor muschii lor...am cumparat un ghiveci cu 7 lei din sera si am leustean cind vor muschii mei acum....:) recomand.

Pe acelasi principiu am cumparat si eu un ghiveci de busuioc acum vreo doi ani. Doar ca ma apuca mila sa-i rup frunzele; asa ca este "pata de culoare" in bucatarie, si atat. :D

Re: bucatarie bors

Joi, 19 Mai 2011 2:21 pm

Luminita, daca ma anunti din timp si vii prin Lucerna sau prin Baselland (zona Laufen) te servesc cu draga inima cu leustean, direct din gradina. L-am cultivat acum 2 ani si e o tufa imensa.

Re: bucatarie bors

Joi, 19 Mai 2011 6:24 pm

Dar păstârnac, că tot veni vorba de raritățuri, cine cultivă pe aici?

Re: bucatarie bors

Joi, 19 Mai 2011 7:39 pm

Pastarnac se gaseste prin toate pietele, cel putin pe aici prin Lausanne, am vazut chiar si la piata in Berna. Se numeste panais/pastinaken/pastinaca, etc..

Re: bucatarie bors

Joi, 19 Mai 2011 7:49 pm

Ăsta-i chiar un șoc. Eu în 6-7 ani de Elveția nu am văzut niciodată, nicăieri...
Nici măcar la magazinele turcești sau sârbești... Pătrunjel îmi luam de la nemți, leuștean - din România dar păstârnac... never ever...
Lumi, tu despre ce piețe zici?

Re: bucatarie bors

Vin, 20 Mai 2011 4:06 pm

pastarnac se gaseste si la migros..luam eu la inceput..numai k sunt niste caserole de carton cu cate 5-6 ...cam mult pt mine...asa k am renuntat...dar pt cine cauta....are si la migros ;) cat despre leustean....n-am gasit niciodata nicaieri..am vazut la niste prieteni elvetieni pe balcon si i-am intrebat cum se numeste in franceza (pt google leustean=persil si patrunjel= tot persil) si mi-au raspuns maggi plant...cik e planta de baza pt maggi dar daca le arati un fir habar n-au ce este..greu greu cateodata!
rubarba(asa am vazut pe un site romanesc scris) nu prea se cunoaste la noi (in Ro) sau nu se cunoaste deloc...am descoperit-o si eu aici..am incercat sa fac o tarta..a iesit buna insa cam fleasca...apoi am auzit de pudra de amandes(adica migdale,nu?)..dar ink nu am incercat...

Re: bucatarie bors

Vin, 20 Mai 2011 5:32 pm

Este vorba despre pietele saptamanale. De ex. in Lausanne avem piata miercuri si sambata, unde-si vind taranii (producatorii) produsele la tarabe. Si in Berna este piata sambata dimineata chiar in fata Palatului federal.
La voi, Abra, nu sunt piete din astea saptamanale?
In Lausanne (miercurea si sambata) tot centrul este o intreaga piata, unde poti gasi de toate. Pastarnacul si radacina de patrunjel le poti gasi pe la tarabele unde se vand morcovi si costa cam in jur de 4 franci/kg. Leustean (in fr. liveche sau celeri maggi) se gaseste la buchete destul de mari la 1 franc/buchet, alaturi de alte ierburi, patrunjel, marar,etc.
Sunt foarte mirata sa aud ca pe la voi nu se gasesc produsele astea caci pe aici prin canton VD am vazut prin toate pietele (Morges, Vevey), nu le cumpara nimeni caci nu stiu ce sa faca cu ele.

Re: bucatarie bors

Sâm, 21 Mai 2011 7:17 am

Lumi, acum ca zici... parca am vazut o tablita la mine-n zona pe care scria ceva de o piata sambata dimineata dar... nu am ajuns niciodata.
Acum vreo doi ani, satateam in munti si acolo SIGUR nu era... in momemtul asta sunt pe cale de a ma muta si sper ca in SH unde ajung sa gasesc asisderea o piata, mai ales ca-s multi estici pe acolo...
Oricum, am sa ma uit... Mi-e dor de o fasole ca acasa... (Apropo sunt un pic mirata de cat de scumpa e fasolea boabe, uscata, aici!!!)
Multam de tipsuri, dragelor....
Un weekend fain tuturor!

Re: bucatarie bors

Sâm, 21 Mai 2011 4:53 pm

Ma bucur draga Abra ca ti-am fost de folos tie si celorlalti cititori.
Apropos de fasole si noua ne e pofta de o fasole ca acasa, dar din pacate pe aici nu am gasit pe nicaieri o fasole care sa fiarba repede si sa fie si gustoasa. Le-am incercat pe toate, chiar am cumparat si in Franta, dar nu ne place. Parca e veche si nu are nici un gust.
Eu imi aduc de fiecare data cand merg acasa. De Paste am adus vreo 3 kg. si am facut greseala sa o iau la bagajul de mana, caci valizele erau deja prea incarcate.
Smecherii de la Otopeni cand ne-au facut controlul, au vazut ceva dubios la scaner-ul ala al lor si m-au intrebat: Ce sunt doamna boabele astea la dvs. in geanta? Ce sa fie domne, niste fasole. Si toti au inceput sa rada de mine ca ce, asta car eu in geanta, fasole...
Asta este, ne e dor, ce sa-i faci...

Re: bucatarie bors

Dum, 22 Mai 2011 9:01 am

Plantele de care vorbiti se gasesc greu pentru ca sunt considerate ''vechi''. Banuiesc ca nu au fost folosite cel putin 2 generatii astfel ca retetele s-au pierdut. Se incearca reintroducerea lor, dar, dupa cum vedeti, este dificil.

Re: bucatarie bors

Lun, 23 Mai 2011 8:42 am

Ana scrie:Luminita, daca ma anunti din timp si vii prin Lucerna sau prin Baselland (zona Laufen) te servesc cu draga inima cu leustean, direct din gradina. L-am cultivat acum 2 ani si e o tufa imensa.

Multumesc, Ana! Daca ajung,cu siguranta te voi anunta. Nu neaparat pentru leustean cât pentru placerea de a te cunoaste. :)

Re: bucatarie bors

Lun, 23 Mai 2011 9:23 am

AbraMack scrie:Mi-e dor de o fasole ca acasa... (Apropo sunt un pic mirata de cat de scumpa e fasolea boabe, uscata, aici!!!)
Multam de tipsuri, dragelor....
Lumi scrie:Apropos de fasole si noua ne e pofta de o fasole ca acasa, dar din pacate pe aici nu am gasit pe nicaieri o fasole care sa fiarba repede si sa fie si gustoasa. Le-am incercat pe toate, chiar am cumparat si in Franta, dar nu ne place. Parca e veche si nu are nici un gust.
Asta este, ne e dor, ce sa-i faci...


Fetelor, io am gasit solutia! Fasole la conserva! Dar, atentie: NU de aia in suc de rosii (care-i nashpa tare!) pe care o gasiti la Coop sau Migros! Cea in apa! Asta se gaseste la Migros, in raionul in care sunt produsele...exotice (gen Thai,China, Messico), sau la Otto.
Cea de la Migros este in cutii de 400 grame, firma se numeste "Compal" si scrie pe ea : "haricots blancs", "weisse Bohnen","feijao branco" si costa 1,50 sau 1,80 franci.
Cea de la Otto e in cutii mai mari (800gr) si nu -mi amintesc cat costa(oricum pana la 3 franci- 2,80 cred). Problema e ca nu se gaseste tot timpul.

Cum fac eu:

IAHNIE: calesc in putin ulei o ceapa taiata marunt, 1 morcov(jumatate ras, jumatate taiat in cubulete,putina radacina de telina rasa (cam 1/3 din cantitatea de morcov); adaug un ardei capia taiat marunt sau 1/2 de ardei normal),un catel de usturoi si 1 lingurita de de concentrat de rosii. Adaug o "priza" de zahar, sare, cateva picaturi de otet si o foaie de dafin. "Sting" cu apa si las sa fiarba cam un sfert de ora. Deschid conserva de fasole o rastorn intr-o sita (ca cele utilizate pentru paste). Clatesc fasolea sub jet de apa, apoi o adaug in amestecului de mai sus. Las sa fiarba inca vreo 5 minute.

CIORBA CU AFUMATURA: Cumpar coaste afumate de la Migros,le trec sub jet de apa, le pun la fiert cu usturoi, boabe de piper, foi de dafin. Las sa fiarba pana se desprinde carnea de pe oase.Calesc legumele ca mai sus si "sting" cu apa(strecurata) in care a fiert carnea. Las sa fiarba; desprind carnea de pe oase, o tai in bucati ceva mai mici si o pun in oala in care fierb zarzavaturile. Adaug, putin zahar, putin otet, sare. Adaug fasolea clatita sub jet de apa, las sa fiarba 5 minute .

Deci, tot "secretu' " e sa se puna fasolea conservata spre sfarsitul gatirii.
Răspunde