Forumul românilor din Elveţia

Acum este Mar, 12 Dec 2017 11:05 am

Ora este UTC [ DST ]




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 36 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: bucatarie bors
MesajScris: Mar, 11 Mar 2014 3:07 pm 
Neconectat
nou venit

Membru din: Mar, 11 Mar 2014 1:57 pm
Mesaje: 2
Localitate: Zurich
Va salut pe toti,

subiectul desi vechi a ramas fara solutie si m-am hotarat sa "revergorez" threadul.

Dupa cum va imaginati sursa constanta de bors in Elvetia nu o sa existe prea curand asa ca am luat subiectul in mana, ma refer la bors si dupa ce m-am documentat putin pe net si pe la babele de acasa am ajuns la concluzia ca e prea simplu sa nu incerc sa il fac mai ales ca in copilarie am mai facut o data si a iesit monumental. Tot ce trebuie sa faceti e sa faceti rost de tarate. Un impas a fost sa aflu cuvantul pentru tarate in germana si de unde pot sa cumpar dar am aflat ca au la Migros si costa 1.5 Fr punga de 350 gr.

Imagine

Dupa cum o sa aflati de pe net ca sa faci bors ai nevoie de o cultura starter (husti), tarate, apa, unii mai pun malai, crengute de visin si leustean dar sincer cred ca adaosul de crengute de visin e mai mult mit iar leusteanul merge in ciorba la fel de bine. Mai e o discutie cu adaosul de malai care cred eu ca la inceput ar trebui evitat riscand sa strice toata lucrarea. Cred ca ar fi mai usor sa gasesti bors la opera in Zurich decat huste de cumparat in Elvetia dar nu disperati, se pot face foarte usor, de fapt e vorba de inmultirea bacteriilor care deja exista in tarate din cate am inteles eu. Fara sa am huste am facut un bors doar ca nu am adaugat huste si dupa 3 zile incepuse sa semene a bors ceea era in borcan dar cu un gust timid si nu fantastic asa ca am aruncat pur si simplu zeama din borcan si peste taratele depuse pe fund am adaugat iarasi apa (asa am facut si in copilarie) si in doua zile a iesit un bors de iti scartaie dintii de acru si foarte gustos. Pentru acvaristi cred ca un incalzitor de acvariu ar grabi mult procesul, eu folosesc unul pentru iaurt. Ar mai fi de incercat ca in loc de husti sa pun un litru de Brottrunk de la farmacie si sa vad daca asta ar grabi treaba cumva, daca fac experimentul o sa va anunt rezultatele.

Aici http://www.reteteculinare.ro/forum/discutii/cum_se_face_bors_reteta_de_husti-237/ e un link unde puteti gasi ceva date despre construirea borsului, oricum gasiti pe net destule informatii pentru o treaba asa simpla.

Stie cineva unde as putea gasi rasaduri sau seminte de leustean?
In zona Zurich leustean am gasit pana acum numai la Coop City in Dietlikon si nu tot timpul iar tarate gasiti la Migros la filialele mai mari lucru care cred ca e valabil peste tot. Unde mai puteti gasi tarate in Elevetia in alta parte habar nu am insa cu siguranta ca si Coop trebuie sa aiba ceva. De pe siteul Migros am luat lista cu locatiile unde ar trebui sa gasiti tarate in Zona ZH, cea din Witikon fiind testata :

M Kreuzplatz
M Oberengstringen
M Ebmatingen
M Niederhasli
M Hauptbahnhof
M Erlenbach
M Niederurnen
M Zollikon-Dorf
M Höngg
M Eschenbach
M Männedorf
M Herdern
M Rümlang
M Hombrechtikon
M Höschgasse
M Stockerstrasse
M Puls 5
MM Witikon-Zentrum ------ asta e testata :ymparty:
MM Zürich-Affoltern
MM Wiedikon
MM Oerlikon
MM Limmatplatz
MM Brunaupark
MM Dübendorf
MM Horgen-Schinzenhof
MM Regensdorf
MM Volketswil
MM Adliswil
MM Meilen
MM Glarus
MM Thalwil
MM Kloten
MM Affoltern a.A.
MM Rapperswil-Sonnenhof
MM Wädenswil
MM Altstetten
MM Bülach
MM Dietikon
MM Stäfa
MM Uznach
MM Seedamm-Center
MM Egg
MM Lachen
MMM Migros City
MMM Uster
MMM Glatt

Pofta mare!

Razvan


Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: bucatarie bors
MesajScris: Mie, 12 Mar 2014 8:57 am 
Neconectat
nou venit
Avatar utilizator

Membru din: Dum, 10 Oct 2010 2:02 pm
Mesaje: 44
Localitate: Basel
Razvan A scrie:
Va salut pe toti,

subiectul desi vechi a ramas fara solutie si m-am hotarat sa "revergorez" threadul.

Dupa cum va imaginati sursa constanta de bors in Elvetia nu o sa existe prea curand asa ca am luat subiectul in mana, ma refer la bors si dupa ce m-am documentat putin pe net si pe la babele de acasa am ajuns la concluzia ca e prea simplu sa nu incerc sa il fac mai ales ca in copilarie am mai facut o data si a iesit monumental. Tot ce trebuie sa faceti e sa faceti rost de tarate. Un impas a fost sa aflu cuvantul pentru tarate in germana si de unde pot sa cumpar dar am aflat ca au la Migros si costa 1.5 Fr punga de 350 gr.

Imagine

Dupa cum o sa aflati de pe net ca sa faci bors ai nevoie de o cultura starter (husti), tarate, apa, unii mai pun malai, crengute de visin si leustean dar sincer cred ca adaosul de crengute de visin e mai mult mit iar leusteanul merge in ciorba la fel de bine. Mai e o discutie cu adaosul de malai care cred eu ca la inceput ar trebui evitat riscand sa strice toata lucrarea. Cred ca ar fi mai usor sa gasesti bors la opera in Zurich decat huste de cumparat in Elvetia dar nu disperati, se pot face foarte usor, de fapt e vorba de inmultirea bacteriilor care deja exista in tarate din cate am inteles eu. Fara sa am huste am facut un bors doar ca nu am adaugat huste si dupa 3 zile incepuse sa semene a bors ceea era in borcan dar cu un gust timid si nu fantastic asa ca am aruncat pur si simplu zeama din borcan si peste taratele depuse pe fund am adaugat iarasi apa (asa am facut si in copilarie) si in doua zile a iesit un bors de iti scartaie dintii de acru si foarte gustos. Pentru acvaristi cred ca un incalzitor de acvariu ar grabi mult procesul, eu folosesc unul pentru iaurt. Ar mai fi de incercat ca in loc de husti sa pun un litru de Brottrunk de la farmacie si sa vad daca asta ar grabi treaba cumva, daca fac experimentul o sa va anunt rezultatele.

Aici http://www.reteteculinare.ro/forum/discutii/cum_se_face_bors_reteta_de_husti-237/ e un link unde puteti gasi ceva date despre construirea borsului, oricum gasiti pe net destule informatii pentru o treaba asa simpla.

Stie cineva unde as putea gasi rasaduri sau seminte de leustean?
In zona Zurich leustean am gasit pana acum numai la Coop City in Dietlikon si nu tot timpul iar tarate gasiti la Migros la filialele mai mari lucru care cred ca e valabil peste tot. Unde mai puteti gasi tarate in Elevetia in alta parte habar nu am insa cu siguranta ca si Coop trebuie sa aiba ceva. De pe siteul Migros am luat lista cu locatiile unde ar trebui sa gasiti tarate in Zona ZH, cea din Witikon fiind testata :

M Kreuzplatz
M Oberengstringen
M Ebmatingen
M Niederhasli
M Hauptbahnhof
M Erlenbach
M Niederurnen
M Zollikon-Dorf
M Höngg
M Eschenbach
M Männedorf
M Herdern
M Rümlang
M Hombrechtikon
M Höschgasse
M Stockerstrasse
M Puls 5
MM Witikon-Zentrum ------ asta e testata :ymparty:
MM Zürich-Affoltern
MM Wiedikon
MM Oerlikon
MM Limmatplatz
MM Brunaupark
MM Dübendorf
MM Horgen-Schinzenhof
MM Regensdorf
MM Volketswil
MM Adliswil
MM Meilen
MM Glarus
MM Thalwil
MM Kloten
MM Affoltern a.A.
MM Rapperswil-Sonnenhof
MM Wädenswil
MM Altstetten
MM Bülach
MM Dietikon
MM Stäfa
MM Uznach
MM Seedamm-Center
MM Egg
MM Lachen
MMM Migros City
MMM Uster
MMM Glatt

Pofta mare!

Razvan

Buna dimineata,
Eu mi-am adus din tara seminte de leustean..aici nu am gasit...


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: bucatarie bors
MesajScris: Mie, 12 Mar 2014 11:49 pm 
Neconectat
nou venit

Membru din: Mar, 11 Mar 2014 1:57 pm
Mesaje: 2
Localitate: Zurich
Buna,

cam pe cand ma pregateam sa dau indicatii acasa sa imi trimita niste seminte de leustean iete ca m-a scos Gogu` din impas, am gasit si pe ricardo.ch si pe alte multe siteuri care vand seminte de .... plante.

Ex
http://www.saemereien.ch/samen_online_s ... -bio-samen

cel mai dragut e la Hornbach (nici nu stiam ca exista in CH) unde pe plic scrie si in romaneste

as atasa si o poza dar nu prea ma inteleg cu fieratania asta de calculator.

Numai bine

Razvan

Fişiere ataşate:
Leustean_Hornbach.jpg


Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: bucatarie bors
MesajScris: Joi, 13 Mar 2014 8:53 am 
Neconectat
activ şi comunicativ

Membru din: Vin, 17 Apr 2009 2:28 pm
Mesaje: 426
Localitate: Luzern
Eu folosesc metoda congelarii ca sa am mereu leustean "proaspat".
Anume, atunci cind gasesc la migros cumpar mai mult, il spal si il tai marunt. Apoi iau o tavita ptr cuburi de gheata si umplu in fiecare casuta leustean si apa. Apoi o pun la congelator.
Cind fac ciorba pun la sfirsit mai multe cubulete de "gheata cu leustean" si mai fierb putin.
Gata!

_________________
Conny


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: bucatarie bors
MesajScris: Joi, 13 Mar 2014 10:43 am 
Neconectat
tânără speranţă
Avatar utilizator

Membru din: Lun, 28 Iul 2008 3:14 pm
Mesaje: 246
Localitate: Aarau
Leustean se gaseste si la COOP.
Bors se gaseste la Farmacie si ii spune Brottrunk. Cred ca am mai scris asta.

_________________
Nu poti niciodata ingenunchea un popor deprins sa se taraie.


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: bucatarie bors
MesajScris: Joi, 13 Mar 2014 4:09 pm 
Neconectat
Admin

Membru din: Joi, 17 Mar 2005 12:35 pm
Mesaje: 634
Localitate: Baselland, zona Laufen
Ori leusteanul din Elvetia are alt gust, ori am dat eu de un soi nu tocmai bun. Am in gradina (cand o veni vara), dar nu-mi place deloc. Cine vrea, incepand cu iunie, donez cu placere. Va anunt dinainte ca are un miros aparte, e asemanator celui cunoscut, dar mai are ceva care nu-mi place deloc.


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: bucatarie bors
MesajScris: Vin, 14 Mar 2014 10:22 pm 
Neconectat
nou venit
Avatar utilizator

Membru din: Dum, 10 Oct 2010 2:02 pm
Mesaje: 44
Localitate: Basel
Ana scrie:
Ori leusteanul din Elvetia are alt gust, ori am dat eu de un soi nu tocmai bun. Am in gradina (cand o veni vara), dar nu-mi place deloc. Cine vrea, incepand cu iunie, donez cu placere. Va anunt dinainte ca are un miros aparte, e asemanator celui cunoscut, dar mai are ceva care nu-mi place deloc.


Buna,Ana

si eu am luat marar din Germania,dar are gust aparte..asa ca tot cu semintele aduse din tara ma impac:))


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: bucatarie bors
MesajScris: Lun, 17 Mar 2014 4:30 pm 
Neconectat
Admin

Membru din: Joi, 17 Mar 2005 12:35 pm
Mesaje: 634
Localitate: Baselland, zona Laufen
Buna, Mariana, ai semanat tu marar? iese? mi-am cumparat seminte de marar din Romania si vreau sa le incerc si eu aici.


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: bucatarie bors
MesajScris: Mar, 18 Mar 2014 9:55 pm 
Neconectat
nou venit
Avatar utilizator

Membru din: Dum, 10 Oct 2010 2:02 pm
Mesaje: 44
Localitate: Basel
Ana scrie:
Buna, Mariana, ai semanat tu marar? iese? mi-am cumparat seminte de marar din Romania si vreau sa le incerc si eu aici.

Buna,Ana

Da am pus anul trecut si iese..chiar ma uitam zilele trecute ca a iesit acum din nou:)


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: bucatarie bors
MesajScris: Mie, 15 Oct 2014 1:51 pm 
Neconectat
Admin

Membru din: Joi, 17 Mar 2005 12:35 pm
Mesaje: 634
Localitate: Baselland, zona Laufen
Revin: mararul romanesc mi-a iesit si nu prea: cel pus in ghiveci mi-a fost mancat de nu stiu ce fel de omida speciala care cica e aici ocrotita de lege si e foarte rara. A naibii omida, are gusturi bune! Cel pus in gradina mi-a iesit binisor. Nu mi-a iesit mult, dar am pus un borcan la sare si cu florile uscate de marar am pus castraveti la murat. Care reteta e fantastica, extra facuta pentru lenesi ca mine. Se face simplu de tot si nu trebuie butoi sau alte nenorociri. Am pus castravetii in borcane si sunt bestiali. Cine vrea reteta, sa-mi spuna...


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: bucatarie bors
MesajScris: Joi, 04 Dec 2014 10:46 am 
Neconectat
activ şi comunicativ

Membru din: Dum, 26 Apr 2009 5:59 pm
Mesaje: 400
Localitate: Zurich
Pentru cei care fac bors acasa- in loc de frunze sau crengute de visin, ce folositi? Sau nu puneti nimic, doar restul ingredientelor? Mie mi-a trimis fratele meu bors de casa din Romania insa mai am putin :( . As vrea sa incerc sa fac in casa insa nu am crengute de visin. Iar leustean am in gradina si e foarte bun. Eu l-am cumparat de la un nene care are o gradina plina cu verdeturi.


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 36 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2

Ora este UTC [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România