@luminita:
intrebare de quiz- ce fac cainii ciobanesti? ...
Rasa e 'conceputa' pentru mers si alergat toata ziulica dupa si in jurul turmelor de animale domestice cu scopul pazirii acestora de pericole (alte animale domestice sau salbatice, hoti etc). Atata miscare primeste un ciobanesc doar cu stapani f. sportivi si activi (de ex. il scot la biciclit sau alergat pe coclauri), sau cu ditamai curtea... fara sa doresc sa atac pe nimeni, din ce vad imprejurul meu in fiecare zi ma indoiesc ca 3/4 din stapanii de orice fel de ciobanesc asigura atata miscare cainilor lor.
Multi oraseni isi iau ciobanesti, care degenereaza si vegeteaza intr-un colt, deselati si burtosi de la lipsa de miscare si prea mult junk food.
@Liviu-Florin- iti propun sa evaluezi top-down

adica:
- componenta familiei, de ex. daca ai copii nu e recomandabil sa-ti iei un Pitbull daca iubesti pe amandoi (copiii, si cainele). Indiferent de ce zic iubitorii raselor de caini de lupta, sunt multe cazuri de atacuri asupra copiilor cu urmari f. grave pt. copii (pana la desfigurari pe viata sau decesurile copiilor)
- daca ai alte animale de casa (de ex. nu e recomandabila combinatia pasari de casa si caine de vanatoare, scriu din experienta proprie

)
- necesitatea de miscare a cainelui respectiv (eu ca sportiv am scos mereu cainii de vanatoare la fiecare antrenament sau iesire in natura, spre deliciul acestora!) si cat de dispusi sunteti voi sa satisfaceti dorinta de miscare a acestuia. Familie de cunoscuti din RO scoate ogarul afghan la alergat... cu masina pe drumuri de tara

(adica ei in masina, cainele alearga pe langa)... mie unul mi se pare ciudata astfel de 'simbioza' desi mai bine asa decat deloc sau prea putina miscare pt. caine (vorba vine, stapanii mai bine decat sa consume benzina si-ar lua biciclete ca lumea si ar da jos si burta proprie, prinzand doi iepuri deodata.... ma rog, alta poveste legata de comoditate)
- locul de care dispui (tarcul propriu-zis, restul gradinii in timpul noptii? cu toate ca un Rex nu va tine neaparat cont de frumoasele gladiole din fata casei sau diverse alte straturi de flori samd)
- cat timp vreti sa investiti in ingrijirea cainelui (de ex. un Collie daca nu e pieptanat zilnic... vai si-amar cum va arata f. repede), si cat timp in dresaj - de ex. Terrierii au nevoie de o mana ferma pt. timp mai indelungat, fiind f. caposi si energici. Un Foxterrier avut de mine s-a 'calmat' de abia pe la varsta de 2 ani, devenind un caine model din p.d.v. al dresajului- asculta si inainte de 2 ani comenzile, dar daca erau impotriva a ceea ce voia el momentan sa faca, il vedeai cum tremura de furie

(ca si la copii?... sau unii adulti?...). Dupa aceea s-a linistit, a devenit mai relaxed
- sper ca ti-e clar ca acel caine indiferent daca e maidanez sau de rasa, va suferi enorm daca e lasat acasa pe perioada absentelor voastre (concedii etc). Practic vorbind, puteti sa va imaginati ca aveti un 'copil mic' pe urmatorii 15 ani in familie
- ...
Daca iti place o rasa anume, documenteaza-te caci sunt o droaie de informatii de la crescatori, stapani pe net... de ex. nu cred ca stiai ca ciobanescul german e in topul cainilor 'muscareti' pe un loc relativ sus- citisem candva ca e in top3 in Germania (OK, la asemenea statistici intra si densitatea unor rase, si in DE precis sunt f. multi caini ciobanesti germani, deci se mai relativeaza un pic... dar face bine sa stii).
Din ce ai scris pana acum, eu unul m-as orienta spre un caine de talie medie, cu blana medie. Daca mai scrii si alte detalii (de ex. ca cele de mai sus), ajungi la niste recomandari de rase care corespund cerintelor si conditiilor tale.
O lista cu rase de caini care au restrictii in CH (deocamdata doar in unele cantoane=judete), SB e printre ele

, ciobanestii in general

si... da, Labradori sau dulcii Golden Retrievers :
http://www.daniel-jung.ch/Hunde/1ndex.htmCitat de acolo:
fur. Die Rassentypenliste I enthält sogenannt «massige oder grosse Hunde». Halter solcher Hunde sollen künftig den Besuch einer Hundeausbildung nachweisen. Folgende Rassetypen - sowie Kreuzungen mit ihnen - gehören nach dem Vorschlag des Kantons dazu: Molosserhunde (z. B. Rottweiler, Dogge, Bernhardiner), Dobermann, Schäferhunde mit einigen Ausnahmen, Schweizer Sennenhunde, nordische Hunde (z. B. Husky) mit einigen Ausnahmen, Apportierhunde (z. B. Labrador oder Golden Retriever), Schnauzer mit einigen Ausnahmen, Treibhunde, grosswüchsige Terriers, gewisse Spitze, Pharaonenhund, Podenco, Podengo, grosswüchsige Laufhunde, grosswüchsige Schweisshunde (z. B. Dalmatiner), Vorstehhunde (z. B. Irish Setter) und Windhunde. Die Rassentypenliste II enthält «Hunde mit erhöhtem Gefährdungspotenzial». Für sie soll künftig eine Bewilligungspflicht gelten. Folgende Rassen gehören dazu: American Pitbull, American Staffordshire Terrier; Bullterrier und Staffordshire Bullterrier. Die Liste soll vorläufig nicht erweitert werden.
E doar exemplul din CH, dar poate si RO va trebui sa adapteze legile in stil asemanator, ceva de genul EU-norme...
Rassentypenliste I are obligatoriu de cursuri de dresaj, lista II are suplimentar obligatorii lesa si botnita la iesiri (pe langa obligatoriu de anunt al domiciliului, dovada provenientei si arborelui genealogic, ....).
Stiu, am scris o tona... e o tema care ma pasioneaza, cainii (si animalele in general)! Sper sa-ti fie de folos gandurile celorlalti de pe forum, Liviu!