Nu am sa scriu concret, bazandu-ma pe prevederile legale ale Elvetiei asa cum face Shorrick, ci doar pe experienta proprie si a prietenilor.
DA. DA. DA.
Shorrick scrie:
Automobilul trebuie importat (declaratie vamala) si înregistrat în maxim 12 luni.
Aici am sa mai adaug ca prevederea este valabila si daca autoturismul este achizitionat in LEASING.
Daca se depasesc cele 12 luni se va plati taxa vamala (nu este mare): 14% din valoarea automobilului.
Cum se stabileste valoarea? Cu ajutorul unui expert din CH platit de catre cel care inscrie masina. Noroc ca tarifele la servicii sunt cele mai mici din Europa.
De asemenea se poate circula doar in primul an cu numerele proprii iar in urmatorul an cu numere de vama.
@ionel11
ionel11 scrie:
daca masina nu este pe numele tau, nu e nevoie sa o importi sau sa o inregistrezi in elvetia. sunt foarte multi care fac acest lucru, in special cei care vin din tarile invecinate. avantajul este ca se platesc mai putine taxe. probleme pot sa apara daca e nevoie de un loc de parcare de la primarie, unde este necesara o inmatriculare in elvetia.
In acest caz nu mai este vorba despre o masina personala ci una imprumutata. Dar probleme pot apare atunci cand
Shorrick scrie:
Asa e. SI merge pâna faci accident si asigurarea descopera ca datele din contract referitor la sofer si la domiciliu nu corespund utilizarii reale, si atunci esti bun de plata...
Avantajul - intr-adevar, se platesc mai putine taxe. Dezavantajul - este putin ilegal.
Deci autoturismul nu se afla in Elvetia ocazional, pentru turism de exemplu, ci permanent. Atunci asigurarea CASCO incheiata in alta tara decat CH nu mai acopera pagubele.
@Connex
Connex scrie:
Shorrick, cu tot respectul, dar mi se pare extrem de greu daca nu chiar imposibil pentru asigurator sa demonstreze ca masina nu se afla temporar in Elvetia. Am cunoscut un roman care avea motocicleta aici, inmatriculata in Ro, si rezolva pina si verificarea tehnica trimitand talonul prin posta. Asta mi se pare un obstacol, odata la doi ani trebuie sa mergi in tara cu masina pentru verificare. Nu toata lumea are pile si relatii

Din fericire, acum se poate face si in Timisoara sau Arad, nu mai este nevoie sa mergi in localitatea de resedinta

NU este chiar DELOC greu pentru asigurator sa demonstreze ca masina nu se afla temporar in Elvetia.
1. Situatia in care te afli LEGAL in CH:
a) Autoturismul este proprietate personala (indiferent de modul in care a fost achizitionat). Cele 12 luni incep sa "curga" de la data obtinerii vizei. Nu are ABSOLUT nici o importanta daca masina este fizic in Elvetia sau nu.
b)Autoturismul este imprumutat. Declaratiile colegilor de munca, vecinilor, etc. inclusiv, daca este nevoie, probe video de la benzinarii, parcari supravegheate, s.a.m.d. ca ai o masina in CH pe care o folosesti. NU va exista nici macar un elvetian care sa minta.
2. Situatia in care te afli ILEGAL in CH:
Habar n-am. Se poate?
@ionel11
ionel11 scrie:
Cunoscand insa suficiente cazuri, este legal sau sanctiunea aplicata este insignifianta. Sunt persoane stabilite in elvetia de mai bine de zece ani, iar masinile (pe numele rudelor de cele mai multe ori) au numere de germania.
Binenteles ca fiecare este "liber" sa faca ce vrea si sa-si asume cate riscuri doreste. Asta nu inseamna ca este legal. Urmarile se suporta, din fericire, individual si nu colectiv.
Din punctul meu de vedere nu inteleg de ce nu ai inscrie-o atat timp cat costurile anuale sunt aproape la fel ca in RO.
Comparatie autoturism propriu:
1. RO:
- CASCO 2009 = 3.039 lei
- asigurare obligatorie = 500 lei
- impozit anual = 50 lei (aici apar diferente importante in functie de localitatea de domiciliu, 50 lei fiind un impozit foarte mic)
TOTAL = 3.589 lei rotunjit 3.600 RON insemnand cca. 1.285 CHF la un curs de 2,8 lei/CHF
2. CH:
- Asigurare 2010 = 1.330 CHF
- impozit 2010 = 261 CHF
TOTAL = 1.591 CHF
Diferenta RO - CH: cca 300 CHF, mai putin de 30 CHF pe luna. (toate astea cu preturile din 2009 din RO. Cum sigur pentru 2010 sunt mult mai mari inseamna atunci ca diferenta este multa mai mica sau poate deloc). Merita riscul?
Sa auzim numai de bine.