Daca e o alegere inteligenta sau nu, e irelevant. Relevanta este decizia pe care am luat o in aceasta vara dupa o sedere destul de indelungata in Romania:
Romanii care traiesc in Romania sunt singurii indreptatiti 100% sa si croiasca soarta politica, deci viitorul decizilor le apartine.
Da si romanii din diaspora sunt parte "activa" la viata politica si sociala a Romaniei dar...poate cam in procent de 20-30 % deci eu consider ca alegerea presedintelui e singura si ultima alegere ce merita sustinuta din diaspora.
Da stiu ca inainte consideram altfel. Intre timp insa am realizat ca NOI cei care traim afara, ne am integrat si mutat centrul vietii in alta tara. Cu sau fara cetatenia acelei tari (gazde sau adoptive) noi suntem rupti de realitatea cotidiana a Romaniei. Ok unii sunt informati zilnic prin parinti sau familie de greutatile sau problemele cu care acestia se confrunta. Na si? Cu ce schimba votul unei rude plecate din Romania situatia dificila a acestora? Cu absolut nimic.
Cui ii pasa real de Romania se intoarce acolo si se implica local chiar daca are apoi beneficii financiare mai mici. Se implica direct prin vot si actiune locala. In orasul, satul sau comuna din care provine sau se muta. Nu de la distanta, de la "mai bine", de pe forumuri sau FB sau doar la 4 ani prin VOT. Procesul politic se urmareste 4 ani. Am votat? Ok. Si acum gata? NU! Ar trebui urmarita activitatea celor alesi si ar trebui sa contribui direct in ceea ce acel politician sau partid face. Adica ei ar trebui sprijiniti permanent. Nu doar la 4 ani.
Eu una nu intentionez sa ma mut in Romania deci nu am chef sa le stric oamenilor de acolo "socotelile" politice. Ei traiesc acolo, ei cunosc sistemul real, ei sunt cei care pot schimba ceva in bine.
Noi suntem chemati ori sa salvam la alegeri prezidentiale ori sa platim contributii prin sustinerea familiilor. Altceva concret ce aduce romanului din diaspora o mana de parlamentari alesi sau un presedinte ales?
Ce ar urma sa faca concret cei 6 parlamentari fie ei si de la "partidul perfect" dupa ce vor fi alesi? Cu ce vor putea contribui pentru romanii din afara?
Vor putea schimba situatia romanilor care muncesc la negru si au probleme ca nu si primesc banii sau nu au acces la servicii sociale? Nu. Asta e o chestie locala a tarii unde ei lucreaza. Vor putea promova legi si acorduri in beneficiul celor din diaspora? 6 oameni?

))
Vor schimba ceva in Romania asa incat romanii sa aiba motivatia reintoarcerii in Romania?
Tu te ai intoarce in Romania? Toata familia ta lucreaza in domenii in care siguranta financiara in RO e garantata in ciuda varstei. Deci ori aici, ori acolo ati putea castiga la "fel" de bine. Poate nu cantitativ dar calitativ v ati putea perimite si in RO ceea ce va permiteti in CH. Ati pleca? Ati oferi copilului care este crescut in spirit romanesc (vorbind limba romana si pastrand traditiile romanesti) varianta (re)stabilirii in Romania?
Daca da, daca rspunsul este sincer da, atunci iti inteleg implicarea. E logica.
Daca raspunsul e NU, nu ne mai intoarcem niciodata in Romania, atunci ar fi mai potrivit sa i lasam pe cei din Romania sa si decida soarta. Indiferent care e ea.
Eu am spus: nu voi trai in Romania. Doar o voi vizita si promova turistic. Atat. A da si poate voi deschide o filiala politica acolo a partidului la care actionez aici, deci se va adresa elvetienilor din Romania.
In ceea ce priveste Elvetia, da si ea are oameni care nu participa la vot. Fie din dezinteres fie din lipsa de informatie. Pentru ca aici locuiesc, pentru ca ma implic, pentru ca imi pasa de tara adoptiva, aici votez.
Dar si aici exista o grupa a celor nemultumiti care nu merg la vot "demonstrativ". Descrierea lor e in paragraful copiat. In Romania e altfel. Oamenii care au vazut ce se petrece cu voturile lor, oamenii informati, sunt deja satui.
In februarie parlamentarii romani votasera ca sa se renunte la votul electronic din parlament ca sa nu mai aflam noi cine ce si cum voteaza. Aia e transparenta? Stim bine toti ca Romania are un parlament de penali! Ce vor putea schimba cei 6 parlamentari "corecti si perfecti" alesi de diapora in parlamentul majoritar miselesc?
De ce nu s au organizat demonstratii in afara Romaniei pt acest nr "bataie de joc" de 6? De ce a fost acceptat? De ce nu se lupta romanii asa cum au facut o pt presedinte ca sa fie corect reprezentati in parlament?
Aa poate acum SIE n a mai avut bani sa si mobilizeze "oamenii" care culmea mereu ies la lumina cand e vorba de vot. Nu de tine si cei ca tine e vorba, tu te implici mereu pt votari. Ma refer la aia de care nu stim nimic ani la rand, apoi brusc isi aduc aminte ca trebuie sa mobilizeze diaspora....devine deja penibila miscarea lor.
Stiu ca initial PSD-ul tipa in gura mare ca noi n ar trebui sa mai votam fiind plecati si lipsiti de spiritul realitatii locale. Asa e. Bucurestil a votat o pe Firea prin neparticipare. Asta ar fi un argument pt teoria ta conform careia daca nu votam vor castiga exact aia pe care nu ii suportam.
Asa e. Dar stii ce? Romania isi merita PSD ul

Sa se spele cu el pe cap, sa le pupe moastele si cu ei sa ramana in veci amin!
Fiecare tara isi are politicienii pe care ii merita!
Si daca daca Diaspora nu se mobiliza acum presedinte era Ponta. Dar de ce nu vreti sa pricepeti ca nu prin impunerea unui presedinte de catre diaspora se va schimba Romania!! Degeaba am facut noi compromisuri si eforturi si l am ales pe nenea "somnorila" singur in Romania chiar si Zmeul Zmeilor de ar fi fost n ar fi putut schimba ceva. Oamenii de acolo l au votat pe Ponta deci PSD ul. Daca ai uitat harta culorii de la alegeri o ai la mine pe piept in poza de profil. Tara (adica cei care au votat in RO) l au preferat pe Ponta. Noi le am bagat pe gat un altul. Si? Care a fost rezultatul? Putinii din RO care nu vor PSD, dezamagiti de Somnorila, n au mai mers la locale la vot. Si ce s a intamplat? PSD ul a castigat o gramada de primarii. Chiar si cei cu probleme penale au fost (re)alesi. E normal asa ceva??? Acum va avea si parlamentul majoritate PSD pt ca e logic. S au pregatit deja pt acest rezultat.
Romanii trebuie lasati sa se apere acolo la ei in tara singuri. Sa se mobilizeze, sa se uneasca si sa schimbe mentalitatea sustinatorilor ciumii rosii. Nu sa astepte mereu rezultatul de la alegeri venit din diaspora.
Nu noi traim acolo! Ei. Ii voi ajuta la votul altui presedinte. Pt mine ajunge.
"Die zweite Gruppe ist jene der Verdrossenen (16 Prozent). Diese haben sich längerfristig von der Politik abgewandt, nehmen auch nicht an Abstimmungen teil. Unzufrieden mit dem Zustand der Demokratie, misstrauen sie den politischen Institutionen. Bildung und Einkommen dieser Gruppe sind tief, sie lebt in kleineren Gemeinden und steht politisch links. «Diese Gruppe ist für die Demokratie problematischer als etwa die Desinteressierten, deren Nichtwahl ein Ausdruck von Zufriedenheit ist», erklärt Freitag"
http://www.nzz.ch/nzzas/nzz-am-sonntag/ ... 1.18525428