Forumul românilor din Elveţia

Acum este Sâm, 21 Oct 2017 8:43 pm

Ora este UTC [ DST ]




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 126 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6  Următorul

Cartea "noastra" de bucate
Da 85%  85%  [ 22 ]
Nu 4%  4%  [ 1 ]
Inutil si...aiurea 12%  12%  [ 3 ]
Voturi totale : 26
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Joi, 19 Mai 2011 2:25 pm 
Neconectat
Admin

Membru din: Joi, 17 Mar 2005 12:35 pm
Mesaje: 634
Localitate: Baselland, zona Laufen
sorinbun scrie:
brinza de vaci? cum ii zice aici, ca o caut de ceva vreme?

Eu folosesc quark-ul in loc de branza de vaci. Asa am facut si pasca si toate retele pe care le-aveam din ro cu branza de vaci.


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Joi, 19 Mai 2011 2:29 pm 
Neconectat
Admin

Membru din: Joi, 17 Mar 2005 12:35 pm
Mesaje: 634
Localitate: Baselland, zona Laufen
Am si eu o intrebare: voi stiati rabarberul din Romania? eu una nu, si toti pe care i-am intrebat nu-l cunosc. Aici sunt indragostita de el si l-am gatit in toate variatiunile (crema de rhabarber, tort, muffins).
Eu obisnuiesc sa iau retetele de pe net, depinde ce-am in cap. Am si cateva retete salvate, dar 90% ma orientez de pe net. Asta cand e vorba de prajituri.


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Joi, 19 Mai 2011 8:27 pm 
Neconectat
tânără speranţă
Avatar utilizator

Membru din: Lun, 28 Iul 2008 3:14 pm
Mesaje: 246
Localitate: Aarau
Luminita, sere sunt peste tot...la marginea drumului este sigur anunt cu invitatie la cumparare si este o lista cu ce ofera...eu am bafta de asa o sera in spatele Migros-ului din satul meu...nu stiu unde stai, in zona Aarau sunt asemenea sere.

o poza sa-ti fac pofta..:)


Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.

_________________
Nu poti niciodata ingenunchea un popor deprins sa se taraie.


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Joi, 19 Mai 2011 8:56 pm 
Neconectat
tânără speranţă
Avatar utilizator

Membru din: Lun, 28 Iul 2008 3:14 pm
Mesaje: 246
Localitate: Aarau
o sa incerc si eu sa ma exprim cu o reteta invatata de la pretenii mei Cora si Dorin niste maestrii in arta culinara dupa parerea mea:

Scoici cu cartofi prajiti ( a la Bruxelles)

Se calesc ceapa si usturoiul taiate marunt in ulei
se adauga scoicile (stiti ca numai cele inchise) si se zdrangane bine cratita, ca la floricele, sa se deschida scoicile,la foc iute.
se toarna un pahar zdravan de Sherry (asta-i secretul, am incercat cu vin alb cum scrie peste tot ca se face si parca nu a avut acelasi efect)
la alegere putin ardei iute maruntit (daca vreti sa va aduceti aminte a doua zi ce a-ti mincat seara)
rosii din conserva taiate marunt (eu le spal de conservant intr-o sita inainte)
ceva piper
o legatura de patrunjel taiat si asta marunt...se mai zdrangane putin si gata.

Se serveste cu cartofi prajiti, ca de aia ii spune scoici cu cartofi prajiti...a, scoicile sunt alea negre si se papa doar cele care s-au deschis, altfel va aduceti aminte toata viata ce ati mincat in seara respectiva...

sper ca nu am uitat nimic...sa aveti pofta...

merge un vin alb aspru...

_________________
Nu poti niciodata ingenunchea un popor deprins sa se taraie.


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Vin, 20 Mai 2011 3:43 pm 
Neconectat
Admin
Avatar utilizator

Membru din: Joi, 17 Mar 2005 4:17 pm
Mesaje: 1781
sorinbun scrie:
Se calesc ceapa si usturoiul taiate marunt in ulei
se adauga scoicile (stiti ca numai cele inchise) si se zdrangane bine cratita, ca la floricele, sa se deschida scoicile,la foc iute.

Intre punctul 1 si 2 nu ti se arde ceapa aia?

_________________
Nu am dreptate.


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Vin, 20 Mai 2011 4:58 pm 
Neconectat
tânără speranţă
Avatar utilizator

Membru din: Lun, 28 Iul 2008 3:14 pm
Mesaje: 246
Localitate: Aarau
pai nu am spus ca se zdrangane cratita?(am uitat, se pune un capac pe oala) asa se amesteca ceapa si usturoiul cu scoicile....zi ca ai incercat si ti s-a ars..:)

_________________
Nu poti niciodata ingenunchea un popor deprins sa se taraie.


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Vin, 20 Mai 2011 7:24 pm 
Neconectat
Admin

Membru din: Joi, 17 Mar 2005 12:35 pm
Mesaje: 634
Localitate: Baselland, zona Laufen
mmmh, ador scoicile, din pacate sunt singura din familie si doar pentru mine nu gatesc. Cand ies insa la restaurant comand doar fructe de mare (Michelle-romanca noastra draga de la restaurantul din Liesberg a probat-o pe propria piele :mrgreen: )


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Vin, 20 Mai 2011 7:41 pm 
Neconectat
Admin

Membru din: Joi, 17 Mar 2005 12:35 pm
Mesaje: 634
Localitate: Baselland, zona Laufen
Reteta tort- blat universal care-mi iese de fiecare data

Ce-am nevoie:
6 oua
250 gr zahar
300 gr faina
10 linguri apa
1 praf de copt

Se freaca galbenusurile cu zahar adaugand din cand in cand cate o lingura de apa pana se obtine o crema ca si o alifie. Separat se amesteca faina cu praful de copt si se adauga putin cate putin in a-mestecul de galbenusuri. Albusurile se bat spuma si se adauga la amestec.
Se unge o forma de tort de 26 cm cu unt si se tapeteaza cu faina, se pune compozitia in forma si se coace la foc potrivittimp de 40 min. Se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca.

Daca doriti sa faceti un blat cu cacao se inlocuiesc 2 linguri de fainacu 1 lingura cacao.

Cand se raceste il tai sa-mi iasa 3 parti egale si-l fac in toate variatiunile posibile: un strat cu o crema de ciocolata si una de fructe (de preferat zmeura), un strat cu rhabarber si unul de frisca (creme fraiche cu zahar si-un plic de zahar vanilat). Important e ca tortul sa fie bine insiropat. Pentru glazura iau o ciocolata (100 gr), o topesc la bain mare si adaug 100 gr de unt. Se va unge tortul cat e crema calda, cand se raceste se intareste.

Pofta buna.


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Lun, 23 Mai 2011 10:04 am 
sorinbun scrie:
Luminita, sere sunt peste tot...la marginea drumului este sigur anunt cu invitatie la cumparare si este o lista cu ce ofera...eu am bafta de asa o sera in spatele Migros-ului din satul meu...nu stiu unde stai, in zona Aarau sunt asemenea sere.

o poza sa-ti fac pofta..:)


Mmmm!!! Multumesc Sorin! :)
...Dar gustul? Nu cumva lipseste "soarele" din rosiile astea? :-?

Apropos de reteta cu scoici:
Mai demult, cineva de prin partea locului (un belgian, adica!) mi-a spus ca asta era "mancarea saracului". Mi-a povestit ca imediat dupa al doilea razboi mondial, tara lor era in mare dificultate, si ca, la nivel national, s-ar fi cautat un fel de mancare care sa fie ieftin si sa asigure nivelul energetic si nutritional necesar, si care sa fie distribuit in cantinele din fabrici. Si cineva a propus acest fel de mancare, care apoi a devenit "mândrie nationala"!

Exact ca si pizza!
In timpuri mai vechi, in sudul Italiei, mamele preparau painea in casa. Copiii (multi, c-asa era modelu' :D ), atâtati de mirosul painii care se cocea in cuptor (si de foame !) incepeau sa "chiraie".
Atunci, mamele luau bucati de aluat, le aplatizau, le ungeau cu un "po di suggo di pomodoro ed un goccio di olio di oliva" (suc de rosii si o picatura de ulei de masline) si le puneau in cuptor pt cateva minute. In felul asta potoleau foamea copiilor.
Ceva mai tarziu, regina Margherita di Savoia,prima regina a Italiei (care pare ca ar fi trebuit sa se marite cu regele Carol I al Romaniei , dar s-a razgandit- in sensu' ca nu-i placea :ymsick: ), a visitat Napoli.
In cinstea ei, un bucatar local, pe bucatile de aluat "con suggo al pomodoro" a adaugat bucati de mozzarella si cateva frunze de busuioc. Asa s-a nascut "pizza Margherita" care onoreaza drapelul italian (rosu, alb, verde). :)
...Iar acum gasim peste tot, variatiuni pe aceeasi tema. ;)


Sus
   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Joi, 26 Mai 2011 11:05 am 
O reteta batraneasca ..surprinzatoare!

"Jumatatea mea mai buna" imi tot cerea "verza-fagioli" asa cum ii facea mama-sa.
Intrucat domnia-sa (mama) a plecat de ceva timp- de fapt nici nu am cunoscut-o -am rascolit prin carti de bucate traditionale din sud-Italia si am reusit sa gasesc reteta.
(Tre' sa marturisesc ca aceasta combinatie mi-a dat initial ceva fiori pe spinare, da' va spun ca e o chestie foarte faina, foarte gustoasa si foarte...usoara :) )

Deci,
pt 2 persoane:

- doua "wirz"- cam 600 gr- (varza creata si infoiata)
- 1 conserva de 400 gr de fasole alba in "apa"
- 3 catei de usturoi
- 1/2 ardei iute fara seminte
- 2 linguri ulei de masline

Se desfac foile de varza creata,se spala si (eventual) se injumatatesc.
Se "arunca" pentru 2 min intr-un vas cu apa usor sarata, clocotinda.
Dupa acele 2 minute, varza se strecoara in "ciur" si se clateste sub jet de apa rece (pt culoare).

Intr-o tigaie mai inalta, se calesc in ulei de masline ardeiul si cateii de usturoi; cand usturoiul a devenit auriu, se adauga in tigaie foile de varza si se calesc si ele.

Se adauga repetat apa, in cantitati mici (de ordinul "cescuta de espresso" :D ).

Cand varza este "al dente" (adica e cat de cat coapta da' face inca "crantz"- cam 15 min) , se adauga fasolea din conserva, ( in prealabil clatita si strecurata) .

Se lasa cateva minute pe foc (sa se combine savorile).

Se mananca cu "pizza di mais". Mai precis, se face o mamaliga "clasica", ceva mai moale (eu am facut mamaliga in supa de pui obtinuta din cub Knorr, la care am adaugat putina "halbcream" pentru sosuri si putina "grana padana" (cascaval uscat ras). Dupa ce mamaliga a fiert vreo 20 de minute, se intinde(in strat de 1 cm - 1,5 cm) intr-o tava acoperita cu hartie de copt unsa cu unt sau ulei, si se da cam 15 minute la cuptor. Se taie in patrate.

In farfurii se pun doua trei bucati de "pizza di mais" si cateva linguri de "verza fagioli".

Pofta buna! :)

PS: Urmarile "odorante", cel putin in cazu' nostru, nu au existat! :p


Sus
   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Mar, 31 Mai 2011 1:59 pm 
Neconectat
activ şi comunicativ

Membru din: Vin, 17 Apr 2009 2:28 pm
Mesaje: 426
Localitate: Luzern
Luminita, am incercat ieri reteta de fasole cu wirz prezentata mai sus si a iesit o mincare super buna. Mersi mult, eram in criza de idei! Este intr-adevar mai buna decit ti-ai imagina la prima citire.... :-!
PS: poate data viitoare incerc cu un picut de afumatura...n-are ce sa-i strice, ma gindesc... :)

_________________
Conny


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Mar, 31 Mai 2011 6:09 pm 
Neconectat
tânără speranţă
Avatar utilizator

Membru din: Lun, 28 Iul 2008 3:14 pm
Mesaje: 246
Localitate: Aarau
mie mi-a iesit asta...asa trebuie sa arate?


Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.

_________________
Nu poti niciodata ingenunchea un popor deprins sa se taraie.


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Mar, 31 Mai 2011 6:27 pm 
Neconectat
tânără speranţă
Avatar utilizator

Membru din: Lun, 28 Iul 2008 3:14 pm
Mesaje: 246
Localitate: Aarau
mda, am papat-o...cam seaca, nu ai spus cita apa sa pun...ardeiul si usturoiul i-au dat gust, merge cu un sprit sec, rece..altfel nu aluneca...:)...mamaliga nu am mai facut, poate data viitoare cind e si nevasta aici.
mai sunt catastrofe in bucatarie pe aici? sa schimbam impresii...

_________________
Nu poti niciodata ingenunchea un popor deprins sa se taraie.


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Mar, 31 Mai 2011 7:10 pm 
Io-s catastrofa de catastrofa asa ca... ce impresii? :ymdevil:


Sus
   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Mar, 31 Mai 2011 10:34 pm 
Cam asa arata...(poate cu ceva mai multa varza). :)
sorinbun scrie:
mda, am papat-o...cam seaca, nu ai spus cita apa sa pun...ardeiul si usturoiul i-au dat gust, merge cu un sprit sec, rece..altfel nu aluneca...:)...mamaliga nu am mai facut, poate data viitoare cind e si nevasta aici.

Tipp: La Migros se gaseste mamaliga la sul (seamana cu un salam,scrie pe eticheta "Polenta" are 500 gr si costa 1,20 F, cred). Cumperi unul din ala, il tai felii de grosimea unui deget. Prajesti feliile intr-o tigaie usor unsa cu unt si ulei, sau le pui in cuptor . ;)
conny scrie:
PS: poate data viitoare incerc cu un picut de afumatura...n-are ce sa-i strice, ma gindesc... :)

Bo...N-am idee!
Oricum "jumatatea mea mai buna" e foarte...pretentioasa la mancare ( #-o #-o #-o ) si zice ca nu "mere nimic lânga".
Ba mai mult, mi-a zis ca mamicuta sa facea felu' asta de mancare cu "cicoria selvaggia" in loc de varza. (S-o creada el ca merg io sa caut pe câmpuri "cicoria selvaggia"!!!! X( )


Sus
   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Mie, 01 Iun 2011 7:10 am 
AbraMack scrie:
Io-s catastrofa de catastrofa asa ca... ce impresii? :ymdevil:

....Pai da: fata de colegul tau de apartament (stii, Le Chef de la "Pierrot"-suna cunoscut? :p ) marea majoritate dintre noi suntem "catastrofe de catastrofa"! :hum: :hum: :hum:


Sus
   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Mie, 01 Iun 2011 8:23 am 
Daaaaaaaaaaaaaaaa... da' stie colegul meu de apartament sa faca păsulă cu afumătură? Nu știe!!!!

Bine, nici io! :ymdevil:


Sus
   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Lun, 19 Sep 2011 11:40 am 
Ce mai faceti de papa?

Io am facut zilele trecute galuste cu prune
..Ochiometric:
1)
-4 cartofi mai marisori
-3-4 linguri de faina
-2 oua
-1 lingura de ulei
-1 praf de sare
2)
-300 gr prune
-scortisoara
-zahar(1 lingura)
3)
-200 gr pesmet
-100 gr zahar tos
-1 plic de zahar vanilat
-150 gr unt

Am fiert cartofii in coaja, i-am curatat, i-am zdrobit. Am facut un fel de ..aluat din componentele de la punctul 1.
Am taiat prunele transversal, am scos samburii, am presarat zahar si scortisoara si le-am pus intr-un ciur la scurs
Am topit untul de la pct 3, am prajit usor pesmetul , am adaugat zahar tos si zahar vanilat.

Am pus la fiert apa usor sarata, si o lingurita de ulei.(cam 3 litri de apa)

Din aluatul de la punctul 1 (care este tare ..lipicios), am luat bucatele, le-am aplatizat intr-o farfurie cu faina, am pus juma' de pruna in mijloc, si le-am "lucrat" in palma ca pe bulgarii da zapada, acoperind pruna. Le-am pus pe o farfurie presarata cu faina.

Am aruncat "bulgarii" in apa fierbinte, am asteptat sa se ridice la suprafata si i-am mai lasat 2-3 minute sa fiarba.

I-am scurs si i-am tavalit in amestecul de la pct 3(pesmet prajit cu zahar vanilat si zahar tos).
I-am pus intr-un vas de yena uns cu unt (pentru a-i putea reincalzi in cuptor).


Comentariul jumatatii mele mai bune: "Nu-s rele...Da' nu trebuia sa pui zahar in aluat"?



P.S. Merg sa fac "pasula cu afumatura", Abra ! ;) Mere bine la "temperaturili" de azi...


Sus
   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Dum, 09 Oct 2011 10:04 am 
Sunt in aer!!! :hum:
Cine poa' sa-mi expice si mie ce mama naibii inseamna in romaneste : "cime di rape" sau "Rübenkraut"? - ca io n-am inteles .. :-?? :-?? :-??
...Ieri, la cumparaturi, "trânsu' meu " s-a repezit la niste buruieni, iar azi tre' sa fac "orecchiete con cime di rape", comanda speciala "ca la mama acasa" . #:-s #:-s #:-s Ca la mama lui, nu a mea ! X(
Retete am gasit pe net, doar ca io nu pot sa fac o chestie daca nu stiu ce pun inauntru. :niak:

LeDix, Garofito, Nutica si care mai aveti tangente cu frumoasa cultura gastronomica italiana DOC, HELP !!!


Sus
   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Dum, 09 Oct 2011 10:30 am 
luminita scrie:
HELP !!!


http://www.euregio-kochbuch.eu/deutsche ... kraut.html

http://www.frag-mutti.de/tipp/p/show/ca ... -Rapa.html



Succes.


Sus
   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Dum, 09 Oct 2011 3:23 pm 
...Mda. Am "investigat" pe net si am aflat ce si cum cu buruienile alea. Fac parte din familia crucifere, ca varza,conopida,broccoli. Sunt f. bogate in nutrienti: mult calciu, vitamina C (dublu cat portocalele), vitaminele A, B2, fosfor si proteine, acid folic, clorofila. Stimuleaza apetitul si dezintoxica organismul.

Italiana-Rapa ; Franceza- Navet; engleza- Turnip; Spaniola- Colinabo; Germana- Wasserrübe; româna - NAP.
Mi-aduc aminte ca am vazut in carti vechi de bucate romanesti retete cu napi, dar nu am vazut si nu am mancat niciodata.

P.S. Orecchiettele au iesit bune :)


Sus
   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Joi, 20 Oct 2011 2:35 pm 
Neconectat
activ şi comunicativ

Membru din: Dum, 26 Apr 2009 5:59 pm
Mesaje: 400
Localitate: Zurich
Chiar nu se gaseste nicaieri branza dulce in Elvetia?


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Joi, 20 Oct 2011 3:05 pm 
Din pacate, doar chestia aia de se numeste quark.... [-(


Sus
   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Joi, 20 Oct 2011 3:53 pm 
Neconectat
activ şi comunicativ

Membru din: Dum, 26 Apr 2009 5:59 pm
Mesaje: 400
Localitate: Zurich
AbraMack scrie:
Din pacate, doar chestia aia de se numeste quark.... [-(

Eh quark, cottage cheese sau ricotta dar pentru mine ricotta are un gust ciudat, cottage cheese e cu multa sare si smantana iar quark...nu ma impresioneaza si oricum branza dulce este cea mai buna branza pentru mine.


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Joi, 20 Oct 2011 4:20 pm 
Cand erau juniorii mici, faceam brânza din 1 l de lapte si 8 pastile de calciu lactic (lapte normal, nu UHT). Ies cam 200 gr de branza. Laptele se pune la fiert, iar cand incepe sa clocoteasca se stinge focul si se adauga pastilele de calciu pisate.Dupa racire se pune la scurs intr-o panza de bumbac.

Uite aici doua retete... mai adevarate : http://www.lalena.ro/230-reteta-branza- ... -casa.html si http://www.dietetik.ro/cum-se-face-bran ... /3384.html


Sus
   
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 126 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6  Următorul

Ora este UTC [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România