Forumul românilor din Elveţia

Acum este Sâm, 16 Dec 2017 6:21 am

Ora este UTC [ DST ]




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 126 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6  Următorul

Cartea "noastra" de bucate
Da 85%  85%  [ 22 ]
Nu 4%  4%  [ 1 ]
Inutil si...aiurea 12%  12%  [ 3 ]
Voturi totale : 26
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Lun, 07 Iun 2010 10:31 am 
Orecchiette con brocolli
Pentru 4 persoane :
-700 gr broccoli
-350 gr orecchiette (pasta ce se gaseste la Migros sau Coop- mai faine sunt alea de la Coop,marca Voiello)
-1 ardei iute
- cativa catei de usturoi
-10-12 rosii cherry (se poate si fara)
-ulei de masline
-sare grunjoasa
-parmigiano regiano (parmezan) sau grana padana
-ierburi aromatice(eu pun busuioc si oregano)

Intr-o oala mai incapatoare (4 L) se pune apa cu sare la fiert. Cand clocoteste apa se pun broccoli (spalati si despartiti in buchetele) si se lasa sa fiarba 2-3 minute. Se « pescuiesc » din apa si se pun deoparte.
In apa in care au fiert broccoli, se « arunca » orecchiettele si se fierb « al dente »(cam 10 minute).
Intre timp, intr-o tigaie incapatoare se caleste usturoiul si ardeiul iute(caruia i-au fost indepartate codita si semintele). Se adauga rosiile cherry, spalate si taiate in jumatati, busuiocul si oregano. Se lasa sa se « coaca » ingredientele din tigaie, adaugand(daca e cazul) apa din oala in care fierbe pasta. Se adauga broccoli. Apoi pasta fiarta. Se "salta" putin in tigaie, sa se "marite" aromele. (mie imi place ca "il sugo"-adica ...condimentul pt pasta, sa fie mai lichid, drept pt care mai pastrez din apa in care s-au fiert broccoli si pasta, si adaug daca e cazul)
Se pune in farfurii, se presoara cu parmigiano regiano. (razatura de parmigiano regiano sau grana padana se gasesc la coop sau migros in pachetele de diverse gramaje)
Pofta buna ! :)

PS : Mie nu-mi plac in mod deosebit broccoli, dar preparati asa sunt super buni !


Sus
   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Lun, 07 Iun 2010 10:40 am 
Neconectat
Admin
Avatar utilizator

Membru din: Joi, 17 Mar 2005 4:17 pm
Mesaje: 1781
luminita scrie:
...Nu stiu daca-i tot aia. Prin uscare se pierd o parte din uleiurile volatile din planta(in fond, ele au rolul terapeutic cel mai important).
Ok nu e chiar tot aia, noroc ca rolul terapeutic nu ne-a interesat niciodata B-)
Partea cu polenul insa n-o prea inteleg - adica tu nici macar nu le speli? Praf, purici, furnici, pasarele cu probleme intestinale...

_________________
Nu am dreptate.


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Lun, 07 Iun 2010 11:00 am 
Soterro scrie:
luminita scrie:
...Nu stiu daca-i tot aia. Prin uscare se pierd o parte din uleiurile volatile din planta(in fond, ele au rolul terapeutic cel mai important).
Ok nu e chiar tot aia, noroc ca rolul terapeutic nu ne-a interesat niciodata B-)
Partea cu polenul insa n-o prea inteleg - adica tu nici macar nu le speli? Praf, purici, furnici, pasarele cu probleme intestinale...


Io???


Sus
   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Lun, 07 Iun 2010 11:01 am 
Intrucat « jumatatii mele mai bune » nu-i place salata de vinete, am adoptat o reteta din sud-Italia, care place amandorura :

-vinete
-usturoi
-ulei de masline
-patrunjel verde

Se spala vinetele, se taie pe lung in felii subtiri (2-3 mm) – recomand utilizarea acelei razatori reglabile care face taieri pe lung.
Se presoara cu sare si se lasa ½ ora la scurs(ca sa iasa sucul amar). Apoi eu le trec sub jet de apa. Se preseaza intre palme si se pun la copt pe gratar, sau in tigaie antiadeziva (atentie : timpul de coacere este scurt – cam 2 minute pe o parte)
Pe masura ce se scot de la copt, pe fiecare felie se pun cateva feliute de usturoi, 2-3 frunzulite de patrunjel si putin ulei de masline. Vinetele absorb uleiul, de aceea e bine de controlat daca au suficient ulei. Se pot manca imediat. Se pot pastra in frigider pentru cateva zile.
Pofta buna! :)


Sus
   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Lun, 07 Iun 2010 11:12 am 
Neconectat
tânără speranţă
Avatar utilizator

Membru din: Mar, 15 Aug 2006 3:07 pm
Mesaje: 317
Localitate: Luzern
Soterro scrie:
luminita scrie:
...Nu stiu daca-i tot aia. Prin uscare se pierd o parte din uleiurile volatile din planta(in fond, ele au rolul terapeutic cel mai important).
Ok nu e chiar tot aia, noroc ca rolul terapeutic nu ne-a interesat niciodata B-)
Partea cu polenul insa n-o prea inteleg - adica tu nici macar nu le speli? Praf, purici, furnici, pasarele cu probleme intestinale...

Pardon :)
le spal dupa ce am scuturat polenul din ele.
Polenul il folosesc amestecat cu miere pentru tratarea tusei la copii

_________________
Mit Geld kann man eine Uhr kaufen aber keine Zeit!

http://tothdaniel.wordpress.com/2010/05 ... ui-daniel/


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Joi, 10 Iun 2010 12:49 pm 
AbraMack scrie:
Merci pentru rețeta de socată... Sper ca Laura să îmi ofere și mie o sticlă...cică ea a făcut azi...nu de alta, dar io-s atât de expertă-n plante, că nu mi-s în stare să recunosc socul...fie el și la marginea pădurii...


Abra, nu-i nevoie sa-l recunosti, se gaseste la Migro si in Coop sub forma de sirop dar nu numai. Acolo unde sunt sticlele de Sirup daca te uiti cu atentie au si Holunder Sirup ( denumirea in germana ) sau: fleurs de sureau sau fiori di sambuco.

;)


Sus
   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Mar, 22 Iun 2010 7:45 pm 
Neconectat
nou venit

Membru din: Lun, 18 Aug 2008 8:20 pm
Mesaje: 31
Localitate: TG
Laura o sa fac si eu socata. De mult mi s-a facut dor dar nu stiam cum sa o fac. Unde se tine borcanul ? stiu ca mama mea il punea pe terasa la caldura dar nu in soare direct. Aici cred ca numai daca il bag in cuptor se incalzeste :(( .
Luminita siropul nu-l fierbi dupa ce adaugi zaharul?
Abra soc gaseste peste tot. Uita-te bine in stanga si-n drepata ca-l vezi, nu trebuie sa ajungi la marginea padurii doar ca poate acela e mai putin prafuit decat cel de prin orase.


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Mar, 22 Iun 2010 7:50 pm 
Neconectat
tânără speranţă
Avatar utilizator

Membru din: Mar, 15 Aug 2006 3:07 pm
Mesaje: 317
Localitate: Luzern
MiraK scrie:
Laura o sa fac si eu socata. De mult mi s-a facut dor dar nu stiam cum sa o fac. Unde se tine borcanul ? stiu ca mama mea il punea pe terasa la caldura dar nu in soare direct. Aici cred ca numai daca il bag in cuptor se incalzeste :(( .
Luminita siropul nu-l fierbi dupa ce adaugi zaharul?
Abra soc gaseste peste tot. Uita-te bine in stanga si-n drepata ca-l vezi, nu trebuie sa ajungi la marginea padurii doar ca poate acela e mai putin prafuit decat cel de prin orase.


MiraK, banuiesc ca mama ta facea direct suc de soc. Reteta mea e pentru sirop. Eu de obicei pregatesc totul intr-o oala mai mare. Bag florile, apoi 2 litri de apa peste si sarea de lamaie si lamaia taiata felii. Timp de 24 de ore. Oala cu capac. Poti s-o tii direct in bucatarie, unde nu te incurca. Nu cere caldura. Dupa 24 de ore, o strecori printr-o panza deasa si adaugi zaharul si amesteci pana se topeste. Sticlele sa fie sterilizate in cuptor si capacele in apa fierbinte, apoi se poate pastra la racoare. Sticla destupata se tine la frigider, pentru restul ajunge si beciul sau camara

_________________
Mit Geld kann man eine Uhr kaufen aber keine Zeit!

http://tothdaniel.wordpress.com/2010/05 ... ui-daniel/


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Mar, 22 Iun 2010 11:12 pm 
Neconectat
Admin
Avatar utilizator

Membru din: Joi, 17 Mar 2005 4:17 pm
Mesaje: 1781
Lauraven scrie:
lamaia taiata felii.

Pe citrice se aplica tot felul de chestii fungicide, vezi Google dupa "Schalenbehandlungsmittel". Din cate citesc din rapoarte ale laboratorului cantonal BS, foarte rar sunt declarate.
Cu alte cuvinte: cojile de lamaie NU (mai) sunt pentru consum decat daca sunt marcate special ca netratate.

_________________
Nu am dreptate.


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Mie, 23 Iun 2010 7:33 am 
Chestiile alea dubioase le gasesti si pe paine ( la bacterii nu la fungicide ma refer ) chiar daca nu par a fi atat de "rele"...cand vezi ce si mai ales cati oameni pun mana pe paine apoi o cumperi tu...bääähhh #:-s

Deci recomandarea mea, coaceti painea singuri acasa ;) Exista diverse retete, foarte faine si simple, vreti ?! :D


Sus
   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Mie, 23 Iun 2010 8:42 am 
Neconectat
tânără speranţă

Membru din: Lun, 20 Mar 2006 4:59 pm
Mesaje: 314
Localitate: Wettingen (AG) CH
of giorgia, cu o moarte suntem datori....daca ne uitam la toate, mai bine ne bagam intr-un bol de sticla si traim fara bacterii (daca aia-i viata!)

_________________
unitatea mea de masura?! IRONIA!


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Mie, 23 Iun 2010 9:06 am 
Soterro scrie:
Pe citrice se aplica tot felul de chestii fungicide, vezi Google dupa "Schalenbehandlungsmittel". Din cate citesc din rapoarte ale laboratorului cantonal BS, foarte rar sunt declarate.
Cu alte cuvinte: cojile de lamaie NU (mai) sunt pentru consum decat daca sunt marcate special ca netratate.


....In Romania, nu doar pe citrice:

"Din cate tari sunt pe planeta, doar Romania se grabeste sa foloseasca o substanta noua, foarte toxica, pentru culturile de cartofi, rosii, castraveti, ceapa, cat si pentru plantatiile de vita de vie. Aceasta, numita INITIUM, sporeste pana la 65% riscul de cancer de colon. BASF, un consortiu german de produse chimice, a dezvaluit ca Romania este prima tara din intreaga lume care a autorizat produsul sau Initium. Compania sustine ca "produsul fungicid va ajuta viticultorii sa treaca mai repede la o productie de inalta calitate". Daca inalta calitate inseamna otravirea populatiei, atunci afirmatia este adevarata...

De asemenea, purtatorul de cuvant al companiei a afirmat ca in afara de produsul Initium pentru struguri, care va fi disponibil in Romania incepand din 2010, sub numele de Enervin, s-a acordat de asemenea autorizatie pentru Zampro, un produs Initium pe baza de fungicid pentru culturile de cartofi, rosii, castraveti si ceapa. Adica exact legumele de baza in alimentatie.."
(http://www.armonianaturii.ro/INITIUM-o- ... 14-articol)

Confirmarea aici: http://www.basf.com/group/pressrelease/P-10-110
[-(


Sus
   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Mie, 23 Iun 2010 9:41 am 
Neconectat
tânără speranţă

Membru din: Lun, 20 Mar 2006 4:59 pm
Mesaje: 314
Localitate: Wettingen (AG) CH
fain, macar stim o treaba!!!
Pofta mare!
apropos....stiti bancul asta?!
Dumnezeu a facut pamantul, si l-a impartit pe natii.
Sf. Petru, l-a intrebat pe Dumnezeu de ce-a pus Romania pe asa loc imbelsugat, la care Dumnezeu a spus:
"da las sa vezi ce oameni pun acolo!"

bine zice cine zice...."ce se seamana, s-aduna!"

_________________
unitatea mea de masura?! IRONIA!


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Mie, 23 Iun 2010 9:42 am 
Neconectat
tânără speranţă

Membru din: Lun, 20 Mar 2006 4:59 pm
Mesaje: 314
Localitate: Wettingen (AG) CH
P.S. se spune "seamana" sau "samana"...black-out!!!! :mrgreen:

_________________
unitatea mea de masura?! IRONIA!


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Lun, 23 Aug 2010 7:59 pm 
Prăjitură inteligentă, cu brânză dulce!

Cică-i zice inteligentă fiindcă știe să se amestece singură-n tavă! DEDIC această prăjitură Alejandrei - Smile... tăte relele or trece! :ymhug:

Ingrediente:

4 ouă
1 pahar cu zahăr (cam 120-125 de grame)
250 ml smântână
2 linguri de unt (topit)
1 pahar cu făină
1/2 linguriță de praf de copt (sau bicarbonat de sodiu)
500 grame brânză de vaci
1 lingură de gris

Pentru aluat (blat) : se bat două ouă (:P) cu jumătate din cantitatea de zahăr (60-65 grame) iar apoi se adaugă smântâna și untul topit.... Mai apoi se încorporează și făina și praful de copt...

Pentru compoziție: se amestecă cele 500 de grame de brânză cu cele două ouă rămase, cu restul de zahăr și cu grisul.

Personal, la sfatul Laurei, am mai adăugat în compoziție și esență de lămâie. Ideal ar fi puțină zeamă de lămâie și chiar și un pic de coajă rasă. În afara rețetei, am mai adăugat un plic de zahăr vanilat și stafide...

Aluatul se toarna în tavă iar în mijlocul lui se va turna compoziția. Neteziți, pentru formă, și dați la cuptor (180-200 grade C), până se rumenește.


Poftă mare!


(încercată de aici: http://www.lalena.ro/225-reteta-prajitu ... ranza.html)

LE: Pentru exemplificare în imagini, vă rog nu râdeți, da?! : http://s75.photobucket.com/albums/i303/ ... 0culinare/


Sus
   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Lun, 23 Aug 2010 9:00 pm 
Neconectat
tânără speranţă
Avatar utilizator

Membru din: Mar, 15 Aug 2006 3:07 pm
Mesaje: 317
Localitate: Luzern
si ziceai ca n-ai talent! :-o

_________________
Mit Geld kann man eine Uhr kaufen aber keine Zeit!

http://tothdaniel.wordpress.com/2010/05 ... ui-daniel/


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Lun, 23 Aug 2010 9:05 pm 
Ziceam să NU râdeți! X(


Sus
   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Joi, 19 Mai 2011 11:31 am 
Ce mai faceti de mancare? Sunt in pana de idei... (mai precis in pana de chef...). 8-|


Sus
   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Joi, 19 Mai 2011 11:37 am 
Neconectat
tânără speranţă
Avatar utilizator

Membru din: Lun, 28 Iul 2008 3:14 pm
Mesaje: 246
Localitate: Aarau
brinza de vaci? cum ii zice aici, ca o caut de ceva vreme?

_________________
Nu poti niciodata ingenunchea un popor deprins sa se taraie.


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Joi, 19 Mai 2011 11:49 am 
sorinbun scrie:
brinza de vaci? cum ii zice aici, ca o caut de ceva vreme?

Quark? Fromage frais? Eu am cumparat si mi s-a parut buna. Seamana cu aia de acasa.

Poti s-o faci si in casa: http://ce-retete-mai-fac-fetele.blogspo ... ekaas.html


Sus
   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Joi, 19 Mai 2011 11:55 am 
Neconectat
tânără speranţă
Avatar utilizator

Membru din: Lun, 28 Iul 2008 3:14 pm
Mesaje: 246
Localitate: Aarau
esti sigura? parca era o masa grunjoasa brinza de vaci a noastra...asemanatoare cu Cottage Cheese sau Hüttenkäse...daca n-o fi chiar asta, dar nu are acelasi gust, consistenta...

_________________
Nu poti niciodata ingenunchea un popor deprins sa se taraie.


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Joi, 19 Mai 2011 12:09 pm 
sorinbun scrie:
esti sigura? parca era o masa grunjoasa brinza de vaci a noastra...asemanatoare cu Cottage Cheese sau Hüttenkäse...daca n-o fi chiar asta, dar nu are acelasi gust, consistenta...

:-? :-? :-? S-ar putea sa ai dreptate. S-ar putea sa ma fi gandit la "cottage cheese". :-?
(la noi in casa se prefera branza "maturata" celei "proaspete" , de aceea se cumpara mai rar).

Oricum ca aia de la Romanica, nu am gasit nici eu.

In schimb, am gasit la turci telemea in saramura(in conserva de tabla) care chiar semana cu aia de acasa. Mi-era tare dor de "telemea cu rosii"; pacat ca gustul rosiilor e foarte departe de cel al rosiilor romanesti dinainte de '89... :ymsigh:


Sus
   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Joi, 19 Mai 2011 12:22 pm 
Neconectat
tânără speranţă
Avatar utilizator

Membru din: Lun, 28 Iul 2008 3:14 pm
Mesaje: 246
Localitate: Aarau
ah, da...la turci sunt mai multe sorturi, aia in cutie verde este chiar mai buna decit a noastra (dar si 55-65% grasime!!!)...iar rosii: tot la sera, au de toate culorile (galben, verde si ...rosu) toate marimile si toate preturile...am dat si 10 franci pe un kg (cele mici, le spune tomate-cirese sau asa ceva), super dulci si bune, merita...mmm, o salata bulgareasca cu patrunjel mult, dai cu caciula dupa ciini...:)

_________________
Nu poti niciodata ingenunchea un popor deprins sa se taraie.


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Joi, 19 Mai 2011 12:50 pm 
Neconectat
tânără speranţă
Avatar utilizator

Membru din: Lun, 28 Iul 2008 3:14 pm
Mesaje: 246
Localitate: Aarau
sorry, le-am incurcat...nu cu patrunjel, cu marar...

_________________
Nu poti niciodata ingenunchea un popor deprins sa se taraie.


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Propunere
MesajScris: Joi, 19 Mai 2011 1:40 pm 
Sorin, explica putin care-i treaba cu sera. Poti cumpara direct de la sera. Unde?


Sus
   
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 126 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6  Următorul

Ora este UTC [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România