Forumul românilor din Elveţia

Acum este Vin, 20 Oct 2017 7:11 pm

Ora este UTC [ DST ]




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Oportunitate de afacere
MesajScris: Joi, 25 Iun 2015 1:48 pm 
Neconectat
membru de bază
Avatar utilizator

Membru din: Lun, 19 Iul 2010 7:02 pm
Mesaje: 2703
Localitate: Luzern
Pentru cei care au ceva bani pusi de o parte si nu sunt inca hotarati in ce domeniu pot investi banii exista o oportunitate care daca este luata in serios poate aduce venituri considerabile. V-ati intrebat vreodata de ce exista asa de multe magazine turcesti in Elvetia? Sau de ce din km in km se afla cate un stand de kebab sau o pizzeria plus kebab? Adica acele standuri tipice pe model turcesc, cu baclava si alte bunatati turcesti?

Pentru ca e una din cele mai simple metode de a primi aprobare pentru un restaurant! In urma cu 3 luni am purtat un dialog telefonic cu purtatorul de cuvant al SECO. Tema era cu totul alta, somajul in Elvetia, RAV-ul si alte aspecte care le discutam din perspectiva romanilor. La un moment dat, am discutat si despre oportunitatile de afaceri prin prisma micului intreprinzator. Tema mea era daca romanii care sunt mici intreprinzatori, deci cei care pe acest criteriu primesc permise de munca in Elvetia, sunt la fel de afectati de somaj ca cei care poate au un L si apoi permisul nu mai este prelungit, mai ales pentru cei din domeniul sezonier.

Raspunsul purtatorului de cuvant a fost simplu:

Da, din pacate cei care lucreaza in gastronomie, turism sau alte prestari servicii, domenii care NU garanteaza un venit regular pe luna ci unul prin fluctuatie, adica acel minim cu care sa poti plati darile la stat, inclusiv sa poti acoperi cheltuielile de spatiu etc, aceia se afla intr-un pericol permanent de ne-prelungire a permisului.

Am intrebat in gluma: "Dar de ce totusi exista atatea restaurante kebab si multe dintre ele goale"? (normal se depune la departamentul muncii - Arbeitsamt- un plan de afaceri si acela trebuie respectat, deci trebuie acoperita si cifra de clienti care este declarata in plan, chiar daca exista o marja buna de indulgenta nu poti pastra un restaurnat la infinit fara clienti!)

Raspunsul: "Pentru ca ei beneficiaza de reglementari simplificate." (Ist viel einfacher eine türkische Bude zu öffnen als ein normales Restaurant)

Acele reglementari mi-au fost mentionate. Nu le fac publice, deoarece pe de o parte oricum fiecare canton le mai modifica putin, pe de alta pentru ca ar insemna sa incasez o taxa pentru informatii din domeniul juridic si nu o fac.

Spun totusi celor care chiar au dorinta sa munceasca si sa-si dezvolte o afacere gen "restaurant" in Elvetia ca ESTE posibil! Daca reusiti sa aveti un partener de afaceri turc cu care puteti apoi "aranja" programul si oferta restaurantului.

Mancarea traditionala romaneasca va avea mereu succes, se vinde bine, doar ca din pacate nu pentru o locatie unde sa fie oferita zilnic asa incat costurile sa poata fi acoperite.

Un resturant turcesc insa, cu stand de kebab, care e de acord sa includa macar 2 zile pe saptamana meniu romanesc, de ex, poate fi o lampa fermecata a lui Aladin! Ea trebuie doar....frecata :)

Bafta celor care se afla pe drumul deschiderii unei afaceri proprii!

_________________
Descurcaret din fire, fara iubire as fi un incurcat


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Oportunitate de afacere
MesajScris: Vin, 26 Iun 2015 12:33 am 
Giorgia scrie:
Raspunsul: "Pentru ca ei beneficiaza de reglementari simplificate."
Discriminare pozitivă. Asta mi se pare scandalos!
Dar ce au turculeţii atât de special încât să merite tratament preferinţial?

Giorgia scrie:
Mancarea traditionala romaneasca va avea mereu succes, se vinde bine, doar ca din pacate nu pentru o locatie unde sa fie oferita zilnic asa incat costurile sa poata fi acoperite.
Nişte surse, te rog, sau cifre, care să confirme afirmaţia "mâncarea românească se vinde bine"?
Succesul ăla e cam relativ, dacă nu pot fi acoperite nici măcar costurile minime.


Sus
   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Oportunitate de afacere
MesajScris: Vin, 26 Iun 2015 7:19 am 
Neconectat
membru de bază
Avatar utilizator

Membru din: Lun, 19 Iul 2010 7:02 pm
Mesaje: 2703
Localitate: Luzern
Citat:
Succesul ăla e cam relativ, dacă nu pot fi acoperite nici măcar costurile minime.


Exact de aia am si mentionat ca doar pe specific romanesc NU poate functiona! De aici si ideea combinarii cu turc.

Mancarea romaneasca traditionala se vine bine o data pe saptamana dar ideal o data pe luna asa cum s a mai procedat si a avut succes.

_________________
Descurcaret din fire, fara iubire as fi un incurcat


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Oportunitate de afacere
MesajScris: Lun, 29 Iun 2015 10:48 am 
Neconectat
Admin
Avatar utilizator

Membru din: Joi, 17 Mar 2005 4:17 pm
Mesaje: 1781
Giorgia scrie:
Mancarea romaneasca traditionala se vine bine o data pe saptamana dar ideal o data pe luna

Daca asta inseamna ca "se vinde bine", cum descrii tu ceva care "se vinde foarte prost"?

_________________
Nu am dreptate.


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Oportunitate de afacere
MesajScris: Lun, 29 Iun 2015 11:44 am 
Neconectat
membru de bază
Avatar utilizator

Membru din: Lun, 19 Iul 2010 7:02 pm
Mesaje: 2703
Localitate: Luzern
Eu stiu ca am propus o colaborare cu turcii dar nu-mi imaginez ca noi deja suntem...turci :)

Ideea am sperat ca e clara: cine doreste sa isi deschida un resturant romanesc (strict romanesc!) poate avea surpriza sa aiba doritori (deci clienti!) dar nu zilnic ci asa cum stim bine si tu si eu ca a functionat mereu: o data pe luna (gen intalniri "La Dani si Oana") sau gen acel "Restaurant zur Post" care erau (parca?) doar duminica (sau in weekend).

In ziua in care se anunta un eveniment romanesc cu mancare traditionala romaneasca oamenii vin, deci acea zi aduce vanzarea doreita, doar ca ei NU vin daca ofertaezilnica, asa cum ar trebui sa fie intr-un restaurant care functioneaza cu program de lucru normal.

De aici, varianta combinarii cu "turcii". Dar ma rog, pot fi si arabi, sarbi etc.

_________________
Descurcaret din fire, fara iubire as fi un incurcat


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Oportunitate de afacere
MesajScris: Lun, 29 Iun 2015 12:09 pm 
Tu nu prea ştii cum funcţionează lumea afacerilor, este? :))


Sus
   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Oportunitate de afacere
MesajScris: Lun, 29 Iun 2015 12:29 pm 
Neconectat
membru de bază
Avatar utilizator

Membru din: Lun, 19 Iul 2010 7:02 pm
Mesaje: 2703
Localitate: Luzern
Te ascult. Povesteste

_________________
Descurcaret din fire, fara iubire as fi un incurcat


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Oportunitate de afacere
MesajScris: Mie, 01 Iul 2015 8:49 pm 
Neconectat
membru de bază
Avatar utilizator

Membru din: Lun, 19 Iul 2010 7:02 pm
Mesaje: 2703
Localitate: Luzern
"...si povestea a luat sfarsit."

E ok si asa.

_________________
Descurcaret din fire, fara iubire as fi un incurcat


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Oportunitate de afacere
MesajScris: Mie, 01 Iul 2015 10:37 pm 
Neconectat
tânără speranţă
Avatar utilizator

Membru din: Mar, 19 Feb 2013 8:47 am
Mesaje: 176
poti deschide in varianta Gioriei (daca am inteles bine 8) ) cam 7 magazine turco-romane (cu program 1x/saptamana) ca sa aiba profitul unui restaurant cu regim normal.
sau in varianta mai optimista, cam 30 de magazine :hehe:

Mai, afacerile nu se fac asa. Ce propui tu sunt afaceri caritative, nu investitii...ci mai degraba donatii, ca nu poti trai din profitul unui restaurant 1xsaptamana... cum niciunul din noi nu lucreaza pt.salariul lunar doar o zi pe saptamana. (ar fi prea fain).
Nici macar chiria la local nu o platesti.


ps: am trecut pe litoralul Liguriei zilele trecute si am numarat vreo 3 magazine (nu restaurante) cu specific romanesc... (inchise din cauza crizei financiare). (tare as fi vrut sa cumpar niste pufuleti sau niste pufarine sau o ciocolata cu rom)

_________________
"Il faut toujours viser la lune, car même en cas d'échec, on atterrit dans les étoiles"


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Oportunitate de afacere
MesajScris: Mie, 01 Iul 2015 11:12 pm 
Neconectat
membru de bază
Avatar utilizator

Membru din: Lun, 19 Iul 2010 7:02 pm
Mesaje: 2703
Localitate: Luzern
Varianta propusa exista deja si functioneaza foarte bine (nu cu romani ci cu maghiari) tocmai pt ca este un PARTENERIAT de afaceri = pers care organizeaza acel menu traditional o data pe luna (sau pe saptamana) nu are alte costuri decat cele de produtie = materie prima si munca /ora. Restul e un aranjament intre proprietarul restaurantului si roman sau maghiar sau ce natie o mai fi el. Se poate de ex oferi pt acea zi intre 10 si 20% din incasari.

Nu uita ca pers 2 (cel care foloseste rar locatia) nu are costuri de autorizatie / locatie / salarii / si altele. Astea sunt suportate de pers 1 (adica proprietarul).

Adevarul e ca pare complicat insa in realitate e simplu. La fel de simplu e sa ai o duba cu "mici" sau pui la rotisor pe o proprietate privata. E mai simplu sa te intelegi cu proprietarul la un comision decat sa alegi sa ti montezi "cortul" pe teren public. Acolo taxele sunt enorme.

Pentru pers interesate recomand sa purice legea si vor gasi raspunsurile.

_________________
Descurcaret din fire, fara iubire as fi un incurcat


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Oportunitate de afacere
MesajScris: Joi, 02 Iul 2015 10:00 pm 
Neconectat
tânără speranţă
Avatar utilizator

Membru din: Mar, 19 Feb 2013 8:47 am
Mesaje: 176
Giorgia scrie:
Varianta propusa exista deja si functioneaza foarte bine (nu cu romani ci cu maghiari) tocmai pt ca este un PARTENERIAT de afaceri = pers care organizeaza acel menu traditional o data pe luna (sau pe saptamana) nu are alte costuri decat cele de produtie = materie prima si munca /ora. Restul e un aranjament intre proprietarul restaurantului si roman sau maghiar sau ce natie o mai fi el. Se poate de ex oferi pt acea zi intre 10 si 20% din incasari.

Nu uita ca pers 2 (cel care foloseste rar locatia) nu are costuri de autorizatie / locatie / salarii / si altele. Astea sunt suportate de pers 1 (adica proprietarul).

Adevarul e ca pare complicat insa in realitate e simplu. La fel de simplu e sa ai o duba cu "mici" sau pui la rotisor pe o proprietate privata. E mai simplu sa te intelegi cu proprietarul la un comision decat sa alegi sa ti montezi "cortul" pe teren public. Acolo taxele sunt enorme.

Pentru pers interesate recomand sa purice legea si vor gasi raspunsurile.



ce-i drept acum inteleg mai bine. (bine, recunosc ca am fost superficial cand ti-am citit primul post Gioria B-) )
deci daca vrei sa ai un hobby 1 data pe luna si sa mai si scoti ceva marunti din asta, merita sa te apuci de 'parteneriate' de genul.
Insa daca vrei sa faci afaceri, e cam greu sa ai restaurantul/pizzeria (yours) in care sa propui o data pe luna ceva cu specific romanesc. (cu muzica de calitate, manele in surdina ca sa fii in ambianta fara numar..etc)

ps: poate par snob sau infatuat, dar in epoca bio si vegan, cine mai mere acum sa pape mici cu NaHCO3 din carne inghetata adusa cu autocarul in bagaje o data pe luna?
imi pare mai ieftin sa dai o fuga cu avionul si sa faci un chef cu amicii pe care i-ai lasat in Romania (si care-si mai aduc aminte de tine) ...sau poti chiar sa-ti faci tu acasa pe balcon, ca un adevarat roman. 8)

_________________
"Il faut toujours viser la lune, car même en cas d'échec, on atterrit dans les étoiles"


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Oportunitate de afacere
MesajScris: Vin, 03 Iul 2015 12:49 pm 
holiday scrie:
imi pare mai ieftin sa dai o fuga cu avionul si sa faci un chef cu amicii pe care i-ai lasat in Romania (si care-si mai aduc aminte de tine) ...sau poti chiar sa-ti faci tu acasa pe balcon, ca un adevarat roman.
Corect.


Sus
   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Oportunitate de afacere
MesajScris: Lun, 06 Iul 2015 9:58 am 
Neconectat
tânără speranţă

Membru din: Mie, 06 Mai 2009 3:44 pm
Mesaje: 279
Localitate: GE - VD
In epoca bio si vegan hamburgerii ''gourmet'' se servesc acum cam peste tot in zeci de combinatii si zeci de locatii :)
Micii nu trebuiesc neaparat adusi din Romania. Orice macelar, daca ii dai reteta, iti va face mici fara probleme. O sa ai surpriza sa constati ca ies mai buni ca in Romania pentru ca, aici, macelarul respecta reteta care i-o dai si nu pune traznai in carne... Pufuleti, pufarine, branza proaspata, varza murata pentru sarmale si alte minunatii se mai gasesc pe la micile magazine ''internationale'' cu patroni indieni sau sri lankezi.:) Cel putin in Geneva, stiu vreo 3- 4 locatii cu ceva produse romanesti. Habar nu am cine le distribuie dar, exista.


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Oportunitate de afacere
MesajScris: Mar, 07 Iul 2015 8:53 am 
Neconectat
Admin
Avatar utilizator

Membru din: Joi, 17 Mar 2005 4:17 pm
Mesaje: 1781
Connex scrie:
In epoca bio si vegan hamburgerii ''gourmet'' se servesc acum cam peste tot in zeci de combinatii si zeci de locatii :)

E drept. Totusi Zürich cel putin are foarte mult de recuperat fata de alde Londra sau Berlin.

_________________
Nu am dreptate.


Sus
 Profil   
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14 mesaje ] 

Ora este UTC [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România