Ana scrie:
Ca sa poti incepe scoala este necesar sa-ti gasesti mai intai un loc de munca pe perioada scolii, in caz ca vrei sa faci calificarea de asistenta medicala de dentist. Nu cred insa ca ti se aproba daca n-ai acte legale aici, pentru ca - dupa cum spuneam, sunt locuri putine. Chiar nu stiu si nu vreau sa-ti povestesc lucruri false, sorry.
Poate nu neaparat tre' sa gaseasca loc de munca. Legea federala pentru straini spune asa:
"Section 2 Admission sans activité lucrative"Art. 27 Formation et perfectionnement
1 Un étranger peut être admis en vue d’une formation ou d’un perfectionnement aux
conditions suivantes:
a. la direction de l’établissement confirme qu’il peut suivre la formation ou le
perfectionnement envisagés;
b. il dispose d’un logement approprié;
c. il dispose des moyens financiers nécessaires;
d.20 il a le niveau de formation et les qualifications personnelles requis pour suivre
la formation ou le perfectionnement prévus.
(http://www.admin.ch/opc/fr/classified-c ... 142.20.pdf)Eu inteleg ca daca Nicoleta reuseste
sa obtina acordul scolii, daca are o locuinta potrivita si dovedeste ca are mijloacele financiare necesare + diploma din Ro(tradusa si apostilata) ar putea obtine un permis de sedere.
Acum nu stiu daca ea se afla deja in Elvetia. Daca da, daca este aici la vreo ruda, la prieten etc.
In cazul in care s-ar afla la prieten, de pilda, iar acesta ar fi cu documente in regula si cu un salariu cât de cât rezonabil pentru intretinerea amândorura, ar putea declara la comuna ca locuiesc impreuna si, ar putea cere permis de sedere in scopul urmarii acestei scoli.