Lun, 27 Apr 2015 6:20 pm
Mar, 28 Apr 2015 3:27 pm
Mar, 28 Apr 2015 7:09 pm
Geo Hal scrie:Salut!
De la 1 iunie ne vom stabili in cantonul Zürich (eu, sotul si fetita de 10 luni).
Avand in vedere ca vom lucra amandoi, avem nevoie de o bona.
As vrea sa stiu cum ar fi treaba in cazul unei bone pe care o aduc din tara. E necesar permisul de sedere pentru ea? Pot sa nu declar ca am babysitter? Si in cazul asta nu voi intampina probleme de nicaieri?
Habar nu am de unde sa iau ceva info oficiale. Daca ma puteti ajuta cu informatii sau site-uri oficiale, v-as fi recunoscatoare.
Voi, mamici care lucrati,cum ati procedat cu micutii vostri?![]()
Multumesc mult de tot!
Mar, 28 Apr 2015 7:36 pm
Nu prea cred că e mai rentabil cu o bonă românească.Geo Hal scrie:Salut!
As vrea sa stiu cum ar fi treaba in cazul unei bone pe care o aduc din tara.
Ey, ar trebui să trimiţi un e-mail la oficiul cantonal al populaţiei (sau cum s-o numi la Zürich), sau ambasadei României la Berna.Geo Hal scrie:Habar nu am de unde sa iau ceva info oficiale.
Mar, 28 Apr 2015 8:19 pm
Marawder scrie:Nu prea cred că e mai rentabil cu o bonă românească.Geo Hal scrie:Salut!
As vrea sa stiu cum ar fi treaba in cazul unei bone pe care o aduc din tara.
Ori îi plăteşti tu asigurările obligatorii, ori trebuie să-i oferi un salariu suficient de mare ca să-şi poată asuma toate cheltuielile.
În orice caz, mi se pare o situaţie interesantă.
Nu-i sigur că autorităţile îi vor aproba permisul. Mă gândesc c-au să te întrebe de ce nu vrei să faci apel la o bonă locală.Ey, ar trebui să trimiţi un e-mail la oficiul cantonal al populaţiei (sau cum s-o numi la Zürich), sau ambasadei României la Berna.Geo Hal scrie:Habar nu am de unde sa iau ceva info oficiale.
Mar, 28 Apr 2015 10:35 pm
De fapt eu vorbeam strict dpdv LEGAL, cu toate formalităţile la zi şi fără să recurgă la dumping salarial, atunci nu iese mai ieftin.princessduck scrie:De fapt, pentru ea e mai rentabil sa aduca o bona din Romania.
Ilegal iese si mai bine...
Am susţinut eu contrariul?princessduck scrie:oricum trebuie platite asigurarile obligatorii
Mie, 29 Apr 2015 6:09 am
Mie, 29 Apr 2015 6:43 am
Mie, 29 Apr 2015 9:13 am
Marawder scrie:De fapt eu vorbeam strict dpdv LEGAL, cu toate formalităţile la zi şi fără să recurgă la dumping salarial, atunci nu iese mai ieftin.princessduck scrie:De fapt, pentru ea e mai rentabil sa aduca o bona din Romania.
Ilegal iese si mai bine...
Dacă vrea să facă economii, poate angaja o colombiană, braziliană sau ceva afrikană.
Varianta ilegală iese din discuţie.Am susţinut eu contrariul?princessduck scrie:oricum trebuie platite asigurarile obligatorii
@Iniţiatoare, ştii că rişti expulzarea de pe teritoiru, poate chiar şi o amendă grosolană, dacă aduci în CH un imigrant neînregistrat?
Cum a putut născoci mintea ta aşa enormitate? Credeai că autorităţile de-aici sunt ca-n România?
Iniţial am crezut c-ai glumit, Doamne iartă-mă...
Mie, 29 Apr 2015 9:16 am
Geo Hal scrie::) E cam hilar, dar eu pentru primele 3 luni voi fi platita cu 900 CHF. Cum as putea plati un babysitter cu mai multe de 1000 CHF? PLus chirie si intretinere?
Am auzit de la un prieten care a lucrat acolo ca primele 3 luni nu e nevoie de permis de sedere. Asa este?
In cazul in care aduc un parinte, banuiesc ca e aceeasi treaba, nu?
Multumesc de raspunsuri. Nu imi doresc sa fac nimic ilegal, doar ca unele situatii te constrang cateodata sa te gandesti la alternative.
Mie, 29 Apr 2015 9:17 am
Geo Hal scrie:Si deci, intre a aduce o bona din tara si una de acolo, recomandarea ar fi pentru una de acolo?
Sa platesc pentru bona adusa din tara toate contributele acolo, ziceti ca m-ar ajunge prea mult?
Site oficial cu informatii in legatura cu asa ceva stiti?
Multumesc inca o data!
Mie, 29 Apr 2015 10:19 am
Mie, 29 Apr 2015 11:27 am
Mie, 29 Apr 2015 12:10 pm
Ar trebui să ştii că Italia face parte din UE, asemeni României. Cu sistemul de libera circulaţie, normal că prietenii tăi pot să aducă "fete". Nici măcar nu au nevoie de paşaport, doar CI-ul.Geo Hal scrie:Am prieteni in Italia care au fete din tara care lucreaza pentru ei si nu ii intreaba nimeni nimic.
Mie, 29 Apr 2015 7:03 pm
Geo Hal scrie:@ Princessduck, suntem amandoi medici rezidenti. Asta a fost singura varianta pentru integrarea in sistemul lor. Probabil altii au mai mult noroc. Si nu au nici copii.
Lucrez primele 3 luni pe 900 CHF ca sa ma integrez in sistemul medical al lor - ar veni ca un fel de Hospitation.
Nu inteleg aciditatea in raspuns a unora. Abia am inceput sa ma informez si pun si intrebari, probabil banale pentru unii.
Nu am de gand sa fac chestii la negru, ilegalitati sau alte chestii. Doar pana ne puneam pe picioare cu banii, aveam curiozitatea sa stiu ce variante "low cost" mai sunt pentru situatia mea.
Am prieteni in Italia care au fete din tara care lucreaza pentru ei si nu ii intreaba nimeni nimic. Si is tinute bine, nu le exploateaza nimeni, stati linistiti.
Din cate vad, Elvetia e mai restrictiva la chestii din astea, ceea ce o sa ne faca si pe noi sa nu fim neatenti.
Oamenii se adapteaza sistemului in care lucreaza. Chiar nu cred ca daca Elvetia ar fi avut un sistem mai tolerant in leg cu capitolul asta, romanii de acolo ar fi fost ei ai' cei mai corecti ca sa isi ia bone elvetiene si nu si-ar fi adus fete din tara.
E putin urat ca unii romani uita de unde au plecat si in acelasi timp e imbucurator faptul ca alte sisteme ne mai schimba mentalitatea.
Numai ca agresivitatea in limbaj nu da bine.
Multumesc tuturor inca o data pentru informatii.
Mie, 29 Apr 2015 8:18 pm
Lun, 11 Mai 2015 1:52 pm
Joi, 21 Mai 2015 10:16 am
derkleine scrie:printeso, o tagesmutter daca o duci 8 ore /zi 5 zile pe saptamana ajungi undeva la 1500 CHF /luna:)
La un tarif de aprox 6-7 CHF.
Joi, 21 Mai 2015 10:21 am
Joi, 21 Mai 2015 10:28 am
derkleine scrie:La 22 de zile lucratoare:) apoi mai e si masa daca mananca acolo ca nu vad nici un rost sa ii trimiti mancare de acasa![]()
La 10 ore mic dejun, pranz, goute, 4 heure e mult.Ajungi peste 1500 din nefericire.
Dar asta e Elvetia:)
Si daca e cu contract Tagesmutteru, nu ea stabileste tariful ci societatea aia care aici ii zice ARPAJ. Si il stabileste in functie de salar:)
Daca e la negru e altceva.
Joi, 21 Mai 2015 10:29 am
Joi, 21 Mai 2015 10:31 am
derkleine scrie:Daca imi dai o adresa de mail iti trimit factura pe care o primesc euSi iti trimit contractul pe care il am si pe care scrie tot. Tarife , cat costa fiecare coltisor de paine