Marawder scrie:
princessduck scrie:
De fapt, pentru ea e mai rentabil sa aduca o bona din Romania.
Ilegal iese si mai bine...
De fapt eu vorbeam strict dpdv LEGAL, cu toate formalităţile la zi şi fără să recurgă la dumping salarial, atunci nu iese mai ieftin.
Dacă vrea să facă economii, poate angaja o colombiană, braziliană sau ceva afrikană.

Varianta ilegală iese din discuţie.
princessduck scrie:
oricum trebuie platite asigurarile obligatorii
Am susţinut eu contrariul?
@
Iniţiatoare, ştii că rişti expulzarea de pe teritoiru, poate chiar şi o amendă grosolană, dacă aduci în CH un imigrant neînregistrat?
Cum a putut născoci mintea ta aşa enormitate? Credeai că autorităţile de-aici sunt ca-n România?
Iniţial am crezut c-ai glumit, Doamne iartă-mă...
Tu ai scris acest mesaj-- ''Ori îi plăteşti tu asigurările obligatorii, ori trebuie să-i oferi un salariu suficient de mare ca să-şi poată asuma toate cheltuielile. ''
Eu am raspuns- asigurarile (bineinteles, bona sa aiba toate actele aici) trebuie platite oricum (obligatorii).
Nu exista- ori ii platesti asigurarile si ii dai salariu mic ori nu ii platesti asigurarile si ii dai salariu mare sa le plateasca ea. Atat angajatorul cat si cel care lucreaza, plateste fiecare un anumit procent, in fiecare luna , pentru asigurare si alte chestii care trebuie platite.
Am mai spus ca Geo nu o sa o plateasca corect- asta e clar. Iar daca o aduce legal, oricum trebuie sa spuna cat o sa o plateasca si clar el o sa aleaga minimul.
El crede ca daca ''a ajuns'' in Elvetia, are putere asupra tuturor si face ce vrea el, inclusiv sa fie arogant, crezand ca, aducand o fata din Romania (probabil, fara o situatie materiala buna) si o plateste maxim 1000 CHF (fara acte), pe luna, full time, ea avand mai multe roluri (bona, menajera, bucatar, gradinar etc. etc. etc. ) face o fapta buna.
Bineinteles, suna a fapta buna pentru ca sunt fete/femei care accepta aceasta ''intelegere'' (ma refer la bani si responsabilitati multe, dar fara acte), asta nu-i problema, problema e ca e asa de zgarcit si ignorant (cum am spus mai sus- se poate intampla ceva cu fetita lui sau cu bona) incat nu vrea sa o aduca aici legal, sa plateasca macar minim, insa bona are mai multe responsabilitati si lucreaza mai multe ore. Nici asta nu suna bine dar, na, decat ilegal ''de tot''....
Eu ziceam ca daca vrea sa aduca o bona din Romania- ilegal ( automat mult mai ieftin) si legal (mai multe ore si responsabilitati dar salariu minim).
Legal- spune ca o aduce din Romania pentru ca vrea o bona care sa vorbeasca romaneste cu fetita si nu a gasit o bona, romanca, aici. Iar asta exclude automat optiunea de a angaja o bona de alta nationalitate.
Desi sunt multe bone romance, ele sunt scumpe si el nu ar plati cat se plateste de fapt. El crede ca o bona romanca, aici, o sa accepte tot un salariu super mic, insa se inseala amarnic. Sa ma intrebe in privat cat se plateste o bona. Multi nu stiu sa faca diferenta intre o bona '' de cariera'' si o bona care lucreaza din alte motive.
Problema este ca el trebuie sa spuna de fapt si cat vor sa o plateasca. Si nu se accepta aici sa fii platit mai putin decat considera ei ca este corect.
Daca ai stii tu cati aduc bone din Romania, ilegal, si nu numai romani, ci si straini. Este un risc foarte mare pe care vor sa si-l asume. Si familia si bona.